Na Savindan otvorena prva srpska škola u Australiji

Na ceremoniji svečanog otvaranja koledža „Svetog Save“ u sidnejskom predgrađu Varovil, pored episkopa australisko-novozelandskog Siluana, prisustvovala je i premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan

  • 2
Škola, koledž Sveti Sava, Sidnej, Australija Printscreen/Facebook/St Sava College

Na praznik Svetog Save, svečanom ceremonijom u Sidneju otvorena je prva srpska škola.

Na ceremoniji svečanog otvaranja koledža „Svetog Save“ u sidnejskom predgrađu Varovil, pored episkopa australisko-novozelandskog Siluana, prisustvovala je i premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, prenosi australijski medij „SBS“.

Inače, zbog epidemioloških mera, ceremonija je bila zatvorena za širu javnost.

Beredžiklijan je, u svom obraćanju, kazala da oseća bliskost prema srpskoj zajednici, kao neko ko ima korene u pravoslavlju i ko je kuma srpskoj deci, i da joj je čast što prisustvuje ceremoniji jer shvata i zna koliko je teško da se san pretoči u stvarnost, san koji je započeo da se sanja 2004. godine.

- Sveti Sava je transformisao ne samo pravoslavnu tradiciju u Srbiji, već je doneo prosvetljenje i reformisao kulturu iz 12 i 13 veka. Uspešne generacije australijske dece, koja sa ponosom nose srpsko nasleđe, i čak i dece koja nisu srspkog porekla, će pohađati ovu predivnu školu i dobiti stabilno obrazovanje. Znam da će ta vizija postati stvarnost. Deca koju sam upoznala danas, u čijom očima sam videla inspiraciju, daće veliki doprinos našoj budućnosti, zato što će dobiti stabilno obrazovanje u ovoj školi - dodala je ona.

Zbog epidemioloških mera, prema Mitropoliji australijsko-novozelandskoj, svenarodna proslava otvaranja Koledža odložena je do daljeg, ali članovi srpske zajednice će ipak imati priliku da pogledaju imanje i zgradu koledža tokom takozvanih dana otvorenih vrata sledećih šest vikenda.

Mitropolija najavljuje da će se otvaranje prve srpske škole na najdostojanstvenijem nivou, uz molitvu i svenarodno veselje obeležiti čim se za to steknu uslovi.

Video: Škola budućnosti u Tel Avivu: Ovako će posle korona virusa izgledati obrazovne ustanove

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA