U neverici gledali kome je Orban odao počast: "Taj čovek je hrabrost, sreća"

Piloti Puma su, leteći na nemačkim lovcima Meseršmit Bf 109, oborili 108 američkih bombardera i lovaca iznad Mađarske i Austrije

  • 4
Belgium Europe Summit

Foto: Tanjug/AP

Premijer Mađarske Viktor Orban odao je priznanje nedavno preminulom pilotu 101. eskadrile iz Drugoga svetskog rata Endreu Franku (97), poslednjem pripadniku zloglasne jedinice po imenu “Pume”, koja koja se borila na strani nacističke Nemačke.

U čast tog "nacističkog pilota" nad Budimpeštom proletela su tri Gripena mađarskih vazdušnih snaga, a sam Orban nazvao je Franka vitezom i herojem, pa je uskliknuo i slogan te jedinice.

- Naš komadant je hrabrost, a naš drug - sreća - kazao je Orban i dodao su "heroji Pume leteli u nebeskom stroju".

Piloti Puma su, leteći na nemačkim lovcima Meseršmit Bf 109, oborili 108 američkih bombardera i lovaca iznad Mađarske i Austrije. Jedinica je osnovana u martu 1944. godine pošto su u strahu od Crvene armije, koja se već približavala granicama istočne Evrope, Hitlerove trupe ušle na područje Mađarske.

Endre Franko pristupio je jedinici u 21. godini i posle samo nekoliko sati obuke poslat je u prve borbene akcije, a u maju 1945. godine zarobili su ga američki vojnici na granici Austrije i Nemačke.

Američka istoričarka mađarskog porekla Eva Balog smatra da je sramotno što je Orban odao priznanje Franku, smatrajući to ne samo njegovom rehabilitacijom, nego simbolično i revizijom istorije i mađarskog učestvovanja u Drugom svetskom ratu na strani sila Osovine, prenosi "Jutarnji list".

Naime, Orban već godinama nastoji da rehabilituje ratnog vođu Mađarske, admirala Mikloša Hortija, o kom govori kao o "velikom patrioti", nastojeći da umanji učestvovanje Mađarske u holokaustu u kom je stradalo gotovo pola miliona mađarskih Jevreja koje su tokom 1944. i 1945. godine deportovali u nacističke koncentracione logore smrti (uglavnom u Aušvic).

Takođe, ne treba zaboraviti i "Novosadsku raciju", koja je u sprovedena na Božić 1942. godine u tom gradu i okolini. Tada je surovo ubijeno 1.300 ljudi u periodu od 21. do 23. januara.

Video: Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dm1

    27. januar 2021 | 14:24

    I treba,on je branio budimpestu,a nas bombardovali 1944 i 1945 ameri i englezi isti oni koje smo spasavali u drugom svetskom ratu ,a njihovi potomci 1999 sa osiromasenim uranium ...

  • Mihailović

    27. januar 2021 | 15:39

    Treba odati počast časnim borcima, braniocima domovine...

  • BOLE

    27. januar 2021 | 18:09

    ista cudno, i Madjari su bili uz hitlera i fasiste. Vrana vrani, ociju nekopa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA