SAD preispituju Trampovu odluku da je Kina počinila genocid nad Ujgurima

Američki Stejt department ranije je izjavio da Kina čini genocid i zločine protiv čovečnosti u kampanji usmerenoj na Ujgure i druge etničke manjine u provinciji Sinkjang

  • 4
Stejt department zgrada/state department building

Foto: Shutterstock

Američki Stejt department preispituje odluku Trampove administracije prema kojoj je Kina počinila genocid i zločine protiv čovečnosti represijom nad muslimanima Ujgurima koji žive u regionu Sinkjang, izjavila je Bajdenova kandidatkinja za ambasadorku pri UN.

- Mislim da Stejt department sada preispituje odluku jer nisu bile ispoštovane sve procedur - rekla je Linda Tomas-Grinfild pred Komitetom Senata za spoljne poslove.

Ona je rekla da Stejt department želi da se uveri da su te procedure bile ispoštovane kako bi obezbedio da takva odluka može biti održiva, prenosi Rojters.

Da podsetimo, američki Stejt department izjavio je da Kina čini genocid i zločine protiv čovečnosti u kampanji usmerenoj na Ujgure i druge etničke manjine u provinciji Sinkjang.

Odlazeći državni sekretar Majk Pompeo rekao je da "veruje da je genocid u toku i da svedočimo sistemskom pokušaju uništenja Ujgura od strane kineske partijske države", preneo je "Sky News".

Saopštenje je izdato u poslednjim satima vlasti Donalda Trampa, ali je i Bajdenov tim ranije izrazio podrušku za takvu definiciju, govoreći o represiji nad Ujgurima kao genocidu u avgustu prošle godine.

U vezi sa tvrdnjama o "zločinima protiv čovečnosti", Pompeo je govorio o "proizvoljnom zatvaranju ili drugom teškom lišavanju fizičke slobode više od jednog miliona civila, prisilnoj sterilizaciji, torturi velikog broja zatvorenih i nametanju drakonskih ograničenja slobode religije ili verovanja, slobode izražavanja ili slobodne kretanja".

(Telegraf.ra/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    27. januar 2021 | 18:20

    Кинези су се научили на грешкама СФРЈ,СРЈ,Сирије, Ирака, Либије ... па су домаће издајнике( западне сараднике) а муслиманске фундаменталисте ухватили за певалицу и свакодневно стеже. Једно велико БРАВО за Кинезе ! ! !

  • Гаргамел

    27. januar 2021 | 18:18

    Ови злотвори као да су пре 100 година уништило Либију, Ирак, СРЈ,СФРЈ, Авганистан...

  • zac

    27. januar 2021 | 19:39

    Ameri vode ratove od drugog svetskog rata i tolike zlocine su napravili da ni sam Bog nezna a zele da daju lekcije drugima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA