Kamp na Lezbosu podignut na vojnom poligonu: Stižu upozorenja da je zemlja kontaminirana olovom

Testovi su navodno pokazali da je zemlja zagađena olovom što predstavlja zdravstveni rizik

  • 0
Lesbos refugee camp Mavrovouni, izbeglički kamp Mavrovouni Lezbos Foto: Profimedia/Nik Oiko/Zuma Press

Izbeglički kamp koji je hitno podignut na ostrvu Lezbos u Egejskom moru predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje za hiljade tražilaca azila i humanitarnih radnika jer je to mesto kontaminirano olovom, saopštila je organizacija "Human Rights Watch".

Američka organizacija pozvala je grčku vladu da objavi detalje testova koje je sprovela u objektu, koj je ranije bio vojna instalacija, prenosi "Guardian".

U saopštenju u kom se osuđuje nedostatak transparentnosti s kojom se rešava ovo pitanje, istraživač Belkis Vili kađe da je grčka vlada "svesno izgradila migrantski kamp na poligonu, a zatim zatvorila oči pred potencijalnim zdravstvenim rizicima za stanovnike i radnike tamo". Dodaje da su uzeti uzorci tla kako bi se testirali na zagađanje olovom.

Ona kaže da je prošlo sedam nedelja pre nego što su objavljeni rezultati.

- I to i dalje nije dozvoljeno nezavisnim stručnjacima da ih analiziraju ili da se zavetuju da će preduzeti neophodne korake kako bi se zaštitili stanovnici i radnici - navodi.

Grupa navodi da su grčke vlasti zasad detalje delile samo sa EU, uključujući podatke o nivou olova i tačne lokacije sa kojih su uzeti uzorci.

Prema podacima UNHCR, 7.165 muškaraca, žena i dece živi u kampu Mavrovoni, šatorima sa pogledom na more. Kamp je izgrađen za nekoliko dana nakon što je požar progutao Moriju, glavni kamp na ostrvu. Od tada je 5.000 ljudi prebačeno na glavno kopno.

HRW je navodno upozorenje poslao još u novembru, a mesto gde se nalazi kamp služilo je kao poligon od 1926. godine. Dodaje se da su migranti čak pronašli neeksplodirane minobacačke projektile i municiju koji mogu da izazovu smrt ili povredu ukoliko se sa njima ne rukuje pravilno.

- Mala deca i žene reproduktivnog doba su u najvećem riziku od negativnih efekata izloženosti olovu - navodi HRW.

Ministarstvo za migracije navelo je da se kamp prostire na površini od 341.000 kilometara, a da je samo 21.000 korišćena kao strelište, ali je tokom vikenda priznalo da je od 12 uzoraka tla uzetih sa lokacije, jedan imao "nivo olova koji je premašio prihvatljivu granicu".

- Do sada smo uvereni da naša detaljna procena prisustva olova u kampu nije otkrila nivoe koji zahtevaju posebnu intervenciju ili reviziju plana izgradnje - navodi se.

Da podsetimo, ostrvo Lezbos je dugo bilo na prvoj liniji udara izbegličke krize kada je samo tokom 2015. godine skoro milion Sirijaca stiglo na teritoriju preko Turske.

Video: Carinici u kamionu sa pomorandžama pronašli bunker, a u njemu četiri migranta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA