EU se oglasila nakon sastanka sa "AstraZenekom": Nema napretka u pregovorima

Evropska unija zahteva od kompanije da isporučuje više doza vakcina iz svojih fabrika u Evropi i Britaniji nakon što je "AstraZeneka" najavila odlaganje isporuke

  • 3
Vakcine, covid 19, korona Foto: Profimedia

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides objavila je večeras na svom zvaničnom Tviter nalogu da "žali zbog kontinuitane nejasnoće u rasporedu isporuke vakcina i da želi jasan plan od AstraZeneke".

Ona je to izjavila nakon sastanka EU sa direktorom ove kompanije Paskalom Soriotom.

- Konstruktivan ton razgovora sa direktorom AstraZeneke Paskalom Soriotom o isporukama njihove vakcine nakon odobrenja. EU ostaje ujedinjena i čvrsta. Ugovorne obaveze moraju da budu isporučene građanima EU. Žalimo zbog kontinuirane nejasnoće u rasporedu isporuke i zahtevamo jasan plan od AstraZeneke za brzu isporuku rezervisanih količina vakcine za prvi kvartal. Sarađivaćemo sa kompanijom kako bismo pronašli rešenja i brzo isporučili vakcine za građane EU - napisala je ona.

Da podsetimo, Evropska unija zahteva od kompanije da isporučuje više doza vakcina iz svojih fabrika u Evropi i Britaniji nakon što je "AstraZeneka" najavila odlaganje isporuke.

U Briselu naglašavaju da je za britansku kompaniju Astra Zeneka EU izdvojila 336 milona evra za razvoj proizvodih kapaciteta za vakicnu protiv Kovid-19, a da je potpisanim ugovorm naručeno 400 miliona doza.

Dodaje se da je da Astra Zenka trebalo da bude i prva vakcina sa kojim bi se krenulo u masovnu vakcinaciju u EU.

Izvori iz EK navode da za razliku od "Fajzera", od koga su dobili konkretne odgovore o problemu u prozvodnji i nadoknati vakcina, od Astra Zeneke i dalje čekaju jasan odgovor šta se dešava sa prozvodnjom i isporukom vakcina iz četiri fabrike koje se nalaze na teritoriji Evrope, od koji dve u Velikoj Britaniji.

Video: Grčki premijer nakon vakcinacije zapalio društvene mreže

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 059

    28. januar 2021 | 07:28

    EU kasni 3 meseca sa potpisivanjem ugovora u odnosu na Veliku Britaniju i Srbiju ali "na mišiće" hoće da dobiju kad i mi i Britanci...pa...teško, gospodo iz EU, mora da se zna red! Pa vaša unija počiva na demokratskim princima...valjda...

  • 123

    28. januar 2021 | 05:45

    Zahtevam da se EU ugasi, sta je bre ovo? Niokocega nisu slozni

  • J...

    27. januar 2021 | 23:26

    Eu ce moliti kineze i ruse!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA