Bajden potpisao niz ukaza u borbi protiv klimatskih promena

Naredbe koje je potpisao mapiraju pravac za agendu u borbi protiv klimatskih promena i predstavljaju zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa

  • 2
Ovalna soba Bajden

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je paket izvršnih naloga za borbu protiv klimatski promena, među kojima je pauziranje novih naftnih i gasnih zakupa na saveznom zemljištu i smanjivanje subvencija za fosilna goriva.

Naredbe koje je potpisao mapiraju pravac za agendu u borbi protiv klimatskih promena i predstavljaju zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je težio da maksimalno poveća proizvodnju nafte, gasa i uglja ukidanjem propisa i ublažavanjem mera za zaštitu životne sredine, navodi Rojters.

- Mislim da smo već previše dugo čekali da se pozabavimo klimatskom krizom - rekao je Bajden na ceremoniji u Beloj kući, navodeći da su pretnje od intenziviranja oluja, požara i suša, sa kojima se SAD suočavaju, povezane sa klimatskim promenama.

On je rekao da će se, izgradnja moderne i otporne klimatske infrastrukture i čiste energetske budućnosti, za SAD stvoriti miliona dobro plaćenih poslova.

Bajdenove planove pozdravili su međunarodni partneri i klimatski aktivisti, ali su najveće naftne kompanije upozorile da će ti potezi koštati SAD milione poslova i milijarde dolara prihoda u vreme kada je američka ekonomija već pogođena pandemijom korona virusa.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA