Nisu zabeležili nijedan novi slučaj 11 dana: Australija planira da popusti mere

Australija se svrstava među 10 najuspešnijih zemalja u borbi sa pandemijom koronavirusa

  • 0
Melburn australija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Mere zbog koronavirusa na granicama između tri najmnogoljudnije savezne države u Australiji trebalo bi da budu ublažene, pošto je ta zemlja već 11 dana bez novih slučajeva KOVID-19, najavljuju australijske vlasti.

Australija je uvela meru karantina i stroge kontrole za putnike iz savezne države Novi Južni Vels (NSV) nakon izbijanja epidemije u Sidneju krajem decembra, a pošto su žarišta u ovom gradu sada pod kontrolom, to drugim delovima zemlje koje nemaju nove slučajeve daje mogućnost da otvore svoje granice za stanovnike NSV, prenosi Rojters.

Premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk potvrdila je danas da će njena država primati stanovnike NSV od 1. februara.

- Želim da vidim porodice i prijatelje kako se ponovo okupljaju - rekao je Palaščuk na konferenciji za novinare, navodi agencija.

Jugoistočna država Viktorija, koja je domaćin teniskog turnira „Australian Open“ nagovestila je da bi u petak mogla da promeni mere koje važe na granici sa NSV.

U ovom delu Australije već 22 dana nije bilo lokalnih slučajeva infekcije KOVID- 19, a u Viktoriji je na snazi sistem dozvola za sve putnike u kojem su državna područja označena kao zelena, narandžasta ili crvena u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom.

Putnicima iz crvene zone nije dozvoljeno da uđu u Viktoriju, dok će oni iz narandžaste zone morati da urade test na koronavirus u roku od tri dana od dolaska.

- Nadam se da do kraja sutrašnjeg dana neće biti crvenih zona u Novom Južnom Velsu - rekao je premijer Viktorije Danijel Endruz.

Australija je od marta prijavila više od 22.000 lokalnih slučajeva KOVID-19 i 909 smrtnih slučajeva i svrstava se među 10 najuspešnijih zemalja u borbi sa pandemijom koronavirusa, navodi Rojters.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA