Britanci i EU "zaratili" oko vakcina protiv korona virusa: "Englezi bi trebalo da razmisle dvaput"

Evropski komesar za zdravlje Stela Kirijakides poslala je jasnu poruku britansko-švedskoj kompaniji AstraZeneka da je u obavezi da isporuči EU cepiva namenjena za Ujedinjeno Kraljevstvo

  • 4
EU, VB, vakcina, Astrazeneka Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Velika Britanija i Evropska unija nalaze se na ivici "rata" oko vakcina protiv korona virusa, pošto Brisel zahteva od AstraZeneke da se cepiva napravljena u Oksfordu i Kilu prevezu u zemlje članice Unije kako bi se nadoknadili prekidi isporuke.

Evropski komesar za zdravlje Stela Kirijakides poslala je jasnu poruku britansko-švedskoj kompaniji AstraZeneka da je u obavezi da isporuči EU cepiva namenjena za Ujedinjeno Kraljevstvo, pošto je farmaceutski gigant objavio da će isporuka zemljama unije biti smanjena za 60 odsto, prenosi Independent.

Međutim, AstraZeneka ističe da je pojasnila da su Britanci prvi naručili vakcine protiv korona virusa koje su napravljenje na domaćem tlu i saopštila da je dogovor sa Evropskom komisijom baziran na obećanju da će "učini sve što može" kako bi isporučila doze. Takođe, ovaj gigant ističe da se kompanija nije obavezala na konkretan vremenski rok kada bi cepivo trebalo da bude dostavljeno.

Premijer Boris Džonson se prema navodima svetskih medija nije upuštao u konfrontaciju sa EU, te je na konferenciji za medije izbegao pitanje da li će možda sprečiti izvoz vakcine proizvedene u UK. Međutim, on ne sumnja da će ugovor sa AstraZenekom po kome se toj zemlji nedeljno isporučuje dva miliona vakcina, biti ispoštovan.

- Imamo poverenja u naše zalihe, imamo poverenja u naše razgovore i nastavljamo dalje na tom temelju - kazao je Džonson.

- Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu čvrsto verujemo da je kreacija vakcine bila rezultat međunarodne saradnje, partnerstva, tako da će i distribucija biti multinacionalna, odnosno međunarodni trud - dodao je on.

Lideri EU nalaze se pod pritiskom pošto stručnjaci smatraju da je sporo otpočela program vakcinacije. Naime, dva procenta stanovništva u EU primilio je vakcinu protiv korona virusa u poređenju sa 10 odsto u UK.

Negodovanje Brisela nije smirilo ni obrazloženje izvršnog direktora AstraZeneke Paskala Sorijoa, koji je kazao da su "greške u njihovom lancu isporuke u EU" došle pošto je Evropskoj komisiji trebalo tri meseca više nego zvaničnom Londonu da napravi ugovor sa farmaceutskim gigantom.

- Odbijamo logiku "ko prvi devojci, njegova devojka". To može da prođe kod lokalnih mesara, ali ne kada je reč o ugovorima - kazala je Kirijakides.

Ona je insistirala da u ugovoru sa AstraZenekom, koja je radila sa Univerzitetom Oksford u kreiranju vakcine protiv kroonavirusa, pokriva i cepiva proizvedena u britanskim postrojenjima.

- Ne postoji hijearhija među fabrikama. Svesni smo da su u ugovorima navedene četiri fabrike, ali to ne pravi razliku između UK i Evrope. Fabrike u UK su deo naših dogovora o kupovini i zbog toga oni moraju da isporuče vakcine - kazala je ona juče na konferenciji za novinare.

Član Evropskog parlamenta Peter Lis, inače član i Zdravstvenog komiteta, kazao je da bi Britanci trebalo "dva puta da razmisle" ako pokušaju da "drže vakcinu" koja je "napravljena zahvaljujući pomoći Nemačke i novca Evropske unije".

- Ako neko misli da će Evropljani prihvatiti da dajemo ovu visokokvalitetnu vakcinu UK i da prihvatamo da budemo tretirani kao građani drugog reda od strane britanske kompanije, mislim da bi onda jedina posledica bila hitna zabrana izvoza cepiva - kazao je Lis za "Euronews".

- U tom slučaju, mi smo u sred trgovinskog rata. Stoga, kompanija i UK bi trebalo dva puta da razmisle... Ako je UK prva na listi, onda moramo da kažemo drugim kompanijama u svetu da ukoliko tretirate Evropljane kao građane drugog reda, i vi možete da patite zbog ovoga - dodao je on.

Podsetimo, ranije danas inspekcija je upala u fabriku AstraZeneka u Belgiji.

Kako su preneli mediji, Federalna agencija za lekove u Briselu sprovela je na zahtev Evropske komisije inspekciju postrojenja gde AstraZeneka proizvodi vakcinu protiv korona virusa. Ovu informaciju je potvrdila i kancelarija belgijskog ministra zdravlja Frenka Vandenbrua.

Belgijski mediji ističu da je inspekcija sprovedena u saradnji sa drugim zemljama, a cilj je bio da se sigurnošću utvrdi da je zastoj u isporuci vakcina zemljama Evropske unije zbog problema sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici, rekli su u kancelariji ministarstva zdravlja.

Video: U Britaniju stigle vakcine: Kamionima ih razvoze na 70 mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. januar 2021 | 12:35

    Na kraju ce oni svi kupovati 🧄🧄🧄🧄 na zelenom vencu od deda Milivoja

  • Valjevac

    28. januar 2021 | 12:37

    Evropo probudise okrenite se istoku jel vidite da su EU Satanisti..

  • Bata

    28. januar 2021 | 18:27

    Neka mi neko objasni zasto se u jednom tekstu gde je rec VAKCINA zamenjuje sa CEPIVOM i obrnuto Ko to sada bije glavu u zid a ko u plafon??? Vise se nista ne razume zato je i nastao ovaj svetski haos u kome ja ne vidim skorasnji kraj😤😤😤😤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA