Kina već "reaguje" na istragu SZO u Vuhanu: "Samo bez politizacije"

Kina je pozvala SAD da rade zajedno i odgovorno kako bi tim SZO mogao da vrši traganje i naučna istraživanja bez mešanja političkih faktora

  • 0
SZO, Vuhan, istraga

Foto: Tanjug/AP

Kineske vlasti su poručile da istraga Svetske zdravstvene organizacije o poreklu pandemije Kovid-19 ne sme biti politizovana, nakon što je danas tim stručnjaka SZO pušten iz karantina u Vuhanu i započeo operativni rad.

- Bilo kakve akcije na osnovu predrasuda, pretpostavki, negativnih spekulacija ili čak pokušaji politizacije ovakvog pitanja su neprimerene i predstavljaju mešanje u naučnu saradnju SZO i Kine - rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Zao Liđijan na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

Kineski zvaničnik je naglasio da je svrha istrage da pomogne razumevanje virusa, njegovih životinjskih domaćina i puteva prenosa, kako bi mogli efikasnije da se spreče mogući rizici i da se nađe odgovor na slične krize globalnog zdravlja u budućnosti.

Zao je pozvao SAD da rade zajedno i odgovorno sa Kinom kako bi tim SZO mogao da vrši traganje i naučna istraživanja bez mešanja političkih faktora.

CNN navodi da kineski portparol nije baš najjasnije opisao naredne konkretne korake tima SZO nakon njihovog puštanja iz karantina, već je rekao da će oni nastaviti da sarađuju sa stručnjacima u Kini oko traženja porekla virusa.

- Njihove aktivnosti uključuju diskusije, posete, inspekcije. Sve to mora biti u skladu sa principom naučnog praćenja porekla virusa, a moraju se u svom radu pridržavati svih relevantnih propisa o sprečavanju epidemije u Kini - rekao je Zao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA