≫ 

Ministarstvo objavilo snimak atomske bombe koja pada na Beč: Gradonačelnik van sebe

Video simulacija atomske bombe bačene na Beč razbesnela je prvog čoveka prestonice

  • 5
Beč, atomska bomba

Printscreen/Youtube/MSP Austrije

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, izabralo je veoma neobičan video kojim želi da skrene pažnju na potencijalnu opasnost od nuklearnog oružja. Naime, na zvaničan YouTube kanal Ministarstva, pre nekoliko dana postavljen je video snimak na kojem se simulira bacanje atomske bombe na Beč. Ovaj snimak izazvao je žestoku reakciju kod prvog čoveka prestonice.

Na snimku se objašnjava da bi atomska bomba dovela do smrti više od 230.000 ljudi, a bilo bi povređeno najmanje pola miliona stanovnika.

- Sporazumom o zabrani nuklearnog naoružanja najavljujemo početak kraja ovog podmuklog oružja - izjavio je povodom ovog snimka ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je zbog ovoga ogorčeno reagovao, prenosi Kurier.

Prvi čovek prestonice je na svojoj Fejsbuk stranici rekao da "ovaj video ne dolazi u obzir".

- Sada nije vreme da zaplašujemo narod atomskim bombama, već je vreme da obezbedimo vakcine. Vladu bi trebalo savetovati kako da se svim silama bori sa korona krizom, a ovakvi snimci apsolutno ne pomažu - smatra Ludvig.

On je pozvao sve da se fokusiraju na korona krizu, i istakao da je svaka "tehnika zaplašivanja" i "jeftini šou", potpuno neprikladan u ovom trenutku.

- Svako ko zastrašuje pokazuje da više nema nikakvu emociju prema narodu. Članovi vlade treba da iskažu empatiju. Ne postoji potreba da se prikazuje ovakav markentiški šou - smatra Ludvig.

Ubrzo mu je stigao odgovor iz Ministarstva spolnjnih poslova. Na zvaničnom Tviteru nalogu je objavljen post u kom se navodi da se "pretnja nuklearnim oružjem nažalost često vidi kao apstraktni problem velikih sila i vojnih saveza".

- To sada nije slučaj. Želimo da pokažemo da slike koje znamo iz Hirošime i Nagasakija nažalost nisu stvar prošlosti - stoji u odgovoru MSP gradonačelniku Beča.

Ovaj snimak osudili su brojni austrijski političari, ističući da vlast ne bi trebalo da stvara strah kod ljudi.

- Propaganda bez posledica - napisao je Helmu Brandstater, član Nacionalnog veća.

Nisu reagovali samo političari već i narod. Neki su najoštrije osudili snimak, dok se nekima i dopao. Oni kojima se potez MSP nije svidao navode da je ovo "loša diverzija sa korona krize".

Razlog što je video objavljen jeste taj što je Austrija jedna od zemalja koja je ratifikovala Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja, koji je prošlog petka stupio na snagu.

Austrija bi trebalo iduće godine da bude domaćin prve konferencije na kojoj bi trebalo da se okupe predstavnici zemalja koje su potpisale sporazum.

Video: Prvi snimak stravičnih eksplozija u Iraku: Rakete gađale ambasadu SAD-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. januar 2021 | 14:20

    A vi se plašite korone

  • Tika

    28. januar 2021 | 17:54

    Nasih ima u Becu vise nego u vecini mesta u Srbiji. Zao mi ih je ako bude bas ovako.

  • Nikola

    28. januar 2021 | 15:27

    Mnogi nas smatraju teoretičarima zavere, ali klupko se odmotava. U ostalom, zašto bi se meni takvi događaji motali po glavi? Ako pogrešno mislim zašto, mi se to mota u glavi od 2018. godine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA