≫ 

Tajvan nudi čipove u zamenu za vakcine protiv korone: Nije teorija zavere

* U toj istočnjačkoj zemlji kasni početak imunizacije stanovništva * Na 23 miliona stanvnika zabeležili tek nešto više od 900 slučajeva zaraze

  • 0
Tajvan, korona virus Chiang Ying-ying

U borbi da što pre dođe do željenih vakcina protiv kovida Tajvan, gde ozbiljno kasni početak imunizacije stanovništva, razmišlja o mogućnosti da zemljama proizvođačima ponudi svoje vrlo tražene čipove za automobile.

U prestonici kineske provincije Tajvan vlada pometnja u vezi sa vakcinama protiv kovida. Na tom ostrvu u Pacifiku još uvek nije počelo vakcinisanje, niti je izvesno kada će početi (mada je u prošlosti pominjan mart).

Ministar zdravlja Tajvana Čen Ši Čung, krajem januara se javno požalio da ne može da razume zašto su neke zemlje poručile i po četiri puta više vakcina nego što je njihova populacija.

Kada se uzme u obzir to da su za imunizaciju jedne osobe potrebne dve doze cepiva i da ne žele svi da se vakcinišu, to praktično znači, da bi te države mogle da imaju ogromne viškove, dok sa druge strane mnogi nemaju ni blizu koliko im je potrebno. Prilikom tog televizijskog nastupa Čen se i upitao šta te zemlje nameravaju da učine sa vakcinama koje im preostanu kao višak.

Ubrzo u domaćoj štampi se kao udarna vest pojavio napis da na ostrvo stiže 100.000 vakcina iz SAD, što je Centralna komanda za borbu protiv epidemija Tajvana morala da demantuje kao dezinformaciju.

Tajvan se uključio u globalni program za ubrzavanje isporuke i ravnomernu podelu vakcina protiv kovida "Kovaks", koji sprovodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

I mada formalno nije njen član, trebalo bi da dobije određeni broj od 1,3 miliona doza cepiva proizvođača "Astra-Zeneka" koje su namenjene onim državama i teritorijama koje nisu u SZO, piše RTS.

Međutim, dok mnoge druge zemlje sveta vrše vakcinisanje još od druge polovine decembra, na Tajvanu još nema cepljenja.

Čipovi za "Fajzer-Biontek" vakcine?

Uznemireni tom činjenicom, kao i objavom da će kasniti proizvodnja zapadnih vakcina, poslanici partije Kuomintang, koja je četrdesetih godina prošlog veka bili glavni takmac komunističke partije u grđanskom ratu u Kini, zatražili su krajem januara od vlade u Tajpeju da pokuša da nabavi vakcine protiv kovida tako što će zauzvrat ponuditi domaće poluprovodničke čipove.

Tajvan, korona virus Chiang Ying-ying

Tajvan je svetska sila u oblasti elektronske industrije, pogotovo izrade čipova, a njih u ovom trenutku nedostaje na svetskom tržištu, pa su parlamentarci te partije, koju je u prošlosti decenijama predvodio Čang Kaj Šek, motivisani izbijanjem zaraze u gradskoj bolnici u Taojuanu, gde medicinsko osoblje, navodno, nije imalo dovoljno zaštitne opreme, prihvatili ideju domaćih ekonomista da svetu ponude ono najbolje što njihovo ostrvo ima – silikonski mozak za kompjutere.

Naime, stručnjaci jednog od vodećih domaćih akademskih institucija Tajvanskog instituta za proučavanje ekonomije prvi su formulisali tu ideju nakon što su lokalni mediji javili da je iz Nemačke, SAD i Japana stigao zahtev da Tajvan pomogne tako što će povećati isporuke deficitarnih poluprovodničkih čipova koji se ugrađuju u automobile.

I zaista, nakon tih sugestija, domaća ministarka za ekonomiju Vang Mei Hua, prenela je Tomasu Princu, šefu Nemačkog instituta na Tajvanu (koji praktično funkcioniše kao diplomatsko predstavništvo Berlina), tu ideju o razmeni čipova za vakcine.

Reč je o (mogućoj) razmeni složenih elektronskih komponenti za cepiva nemačke proizvodnje, a ne o paranoidnoj teoriji zavere američkog porekla koja je popularna poslednjih godina, a po kojoj vlade žele da kontrolišu narod tako što ubacuju čipove u vakcine i onda ih ubrizgavaju građanima.

Neverovatno mali broj žrtava

Srećom, Tajvan je jedno od najuspešnijih područja sveta kada je u pitanju borba protiv kovida.

Tajvan, korona virus Chiang Ying-ying

Zahvaljujući brzom zatvaranju aerodroma (već u januaru prošle godine), masovnom testiranju i striktnom sprovođenju pravila u vezi sa karantinom, ovo istočnoazijsko ostrvo sa više od 23 miliona stanovnika do sada je zabeležilo samo 919 slučajeva zaraze, uz devet preminulih.

Do pre nekoliko dana, kada je na njegovoj teritoriji preminuo strani državljanin od 70 godina, Tajvan je uživao u čak osam meseci zatišja u kojem niko nije nastradao od novog korona virusa, zbog čega i može da sebi priušti kasniji početak vakcinisanja.

Pored učešća u programu "Kovaks", Tajvan je i direktno sa proizvođačima vakcina potpisao i ugovore za nabavku blizu 20 miliona doza.

Takođe, i domaće medicinske institucije i kompanije rade na razvoju tajvanske vakcine.

Video: Knjiga utisaka na Sajmu puna pohvala za zdravstvene radnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA