Uhapšen "Brat broj 3", azijski El Čapo: Njegov kartel vrti do 17 milijardi godišnje, obruč se steže

Ce Či Lop, Kanađanin kineskog porekla, upoređen je sa zloglasnim latinoameričkim narko-bosom Hoakinom El Čapom Guzmanom

  • 0
Droga policija Tajland Foto: Profimedia/SOPA Images Limited/Alamy/Alamy

Drugi vođa velike narko grupe je uhapšen, saopštili su zvaničnici sa Tajlanda, dok se transnacionalna mreža steže oko grupe Sema Gora, za koju policija kaže da dominira azijsko-pacifičkim tržištem koje vredi čak 70 milijardi dolara.

Oktobarsko hapšenje državljanina Hong Konga Lija Čanga Čaka u Bangkoku prethodilo je hapšenju prošlog meseca u Holandiji Ce Či Lopa, Kanađanina kineskog porekla za kog policija sumnja da je vođa grupe, koja se, među upućenima, zove i "Kompanija".

Li (65) je bivši zatvorski cimer Ce Či Lopa, osumnjičen da se bavi trgovinom drogom čak četiri decenije. Australijska federalna policija je u dokumentu iz 2018, u koji je Rojters imao uvid, navela Lija kao "senior projekt menadžera odgovornog za veće poduhvate sa drogom koja prelazi granice".

Dva hapšenja na različitim kontinentima u razmaku od tri meseca proizašla su iz decenijske istrage Australijske federalne policije (AFP), čija operativna grupa vodi multinacionalnu operaciju "Kungur". Retko je da osumnjičeni trgovci drogom, i to visokog ranga, budu uhapšeni i uspešno procesuirani u azijsko-pacifičkom regionu.

- Osumnjičenog je uhapsila tajlandska policija 1. oktobra na osnovu naloga koji je izdao sud, a usledio je zahtev australijskih vlasti za ekstradiciju - rekao je za Rojters general Montri Jimjem, šef Tajlandskog biroa za borbu protiv trgovine drogom.

"Zvezda u usponu"

Proteklih godina, Li se pojavio kao rival Kanađaninu u trgovini narkoticima u regionu, navode dvojica istražitelja, koji su govorili za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni.

- Shvatili smo da je "zvezda u usponu", da bi jednog dana postao i krupniji igrač od rivala. To je veoma značajno hapšenje - kaže jedan od istražitelja.

Tajlandske vlasti zaplenile su laptop i nekoliko telefona kada su pretražili Lijev apartman u prestižnom delu Bangkoka. Zaplenjeno je i nekoliko dokumenata i novac.

Li je uložio žalbu na dozvolu tajlandskih vlasti da bude izručen Australiji, naveo je izvor iz tajlandskog Ministarstva pravde. Ce je u zatvoru u Holandiji, gde će sud tek odlučiti o njegovom izručenju Australiji. Rojters Lija nije mogao da kontaktira u zatvoru, a nisu uspeli da saznaju ni ko mu je advokat. Advokat kog je angažovao Ce odbio je da komentariše, kao i portparol Australijskog federalnog biroa.

Sem Gor, Brat broj 3

Na navodnu ulogu Cea, čiji je nadimak Sem Gor ili "Brat broj tri" na kineskom, kao lidera kriminalne grupe ukazao je Rojters 2019. godine. Prema procenama Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC), kartel je zaradio do 17 milijardi dolara od trgovine metamfetaminima u azijsko-pacifičkom regionu, samo tokom 2018. godine. Predstavnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju i Pacifik, Džeremi Daglas, uporedio je Cea sa zloglasnim latinoameričkim narko-bosom Hoakinom El Čapom Guzmanom.

Policija sumnja da narko kartel trguje i heroinom, ketaminom, kokainom, ekstazijem.

Liu koristio 60 telefona i kartica

Zahteve za hapšenjem Cea i Lija je australijski Federalni biro slao širom sveta. Očekuje se da oni budu optuženi u vezi sa uvozom nelegalne droge od pre jedne decenije. Dvojica muškaraca snabdevala su drogom bazu u Melburnu i snimljeni su dok su davali uputstva šefu te baze, Sukiju Liu.

On je pokušao da umanji zatvorsku kaznu, što je sudija odbio. Kako se navodi, Liu je posedovao malu radnju koja je prodavala azijske namirnice i redovno je bio u kontaktu sa svojim snabdevačima iz Hong Konga, koristeći pritom 60 različitih telefona i kartica i govoreći u šiframa.

U presudi se navodi da je Liu vodio bazu u Melburnu, ali Ce i Li se u presudi ne pominju. Dvojica istražitelja su rekla Rojtersu da je Li bio uhapšen u Sidneju osamdesetih godina, navodno jer je bio menadžer kuririma koji su prenosili heroin. Nikada nije bilo suđenja jer je ključni svedok umro.

Li je 1998. godine osuđen na 140 meseci zatvora jer je bio supervizor u zaveri tokom uvoza heroina u SAD. Li - izručen sa Tajlanda da bi se suočio sa optužbom - služio je kaznu u Elktonu u Ohaju, dok je tamo bio i Ce. On je osuđen na devet godina po drugoj optužbi. Pušteni su iz zatvora u roku od mesec dana razmaka. Policija sumnja da je posle toga Li igrao ključnu ulogu u nadgledanju laboratorija na severu Mjanmara i redovno je tamo putovao.

Država Šan na severu Mjanmara, koju velikim delom kontrolišu naoružane etničke grupe, je epicentar proizvodnje droge na jugoistoku Azije, u "zlatnom trouglu" već decenijama.

Video: Ovako posluju kineske trijade: Umetnost i filozofija organizovanog kriminala i piraterije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA