≫ 

Nemačka produžila mere do 7. marta

Trenutno je najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Nemačkoj, smatra Angela Merkel

  • 1
Vakcinacija Nemačka vakcina Foto: Tanjug/AP

Predstavnici nemačke savezne i pokrajinskih vlada odlučili su da sadašnje stroge mere zatvaranja budu produžene do 7. marta, uz neka popuštanja, poput otvaranja frizerskih salona početkom marta.

- Situacija s incidencijom od poslednjeg sastanka se poboljšala. Želim da zahvalim građanima što su svojim ponašanjem doprineli poboljšanju situacije. Međutim, mi želimo da još smanjimo incidenciju i zato produžavamo aktuelne mere - izjavila je večeras nemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Nemačkoj, prenosi Hina.

- Dalje mere povezane su s mutacijama virusa čije širenje moramo da sprečimo po svaku cenu. Vrlo je važno da do sredine marta pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg talasa - rekla je nemačka kancelarka.

U sektoru vaspitanja i obrazovanja, koji je u Nemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, doneta je odluka da to federalne jedinice reše svaka prema sopstvenoj proceni.

- Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo da otvaramop tek od 1. marta kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali ostavili smo otvoreno saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i vasitnih ustanova - rekla je Merkel i dodala kako je „federativni sistem bolji od centralističkog“.

Od 1. marta trebalo bi dozvoliti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mera i nošenja maski.

Ograničenje kontakata i dalje važi

Nemačka kancelarka je naglasila da i dalje na snazi ostaju mere ograničavanja kontakata. Tako je i dalje dozvoljen susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

- Moramo biti oprezni s popuštanjem zato će i dalje vredeti pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću meru, što uključuje i rad od kuće gde god je to moguće - rekla je Merkel.

I dalje na snazi ostaje obaveza nošenja medicinskih maski u prodavnicama i javnom prevozu.

Kao sledeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova, ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrednosti od 35.

Novi sastanak u istom sastavu previđen je za 3. mart, kada bi na temelju epidemiološke situacije trebalo odlučiti o daljim merama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hannover

    11. februar 2021 | 08:41

    Mutiro je nju Bajden...kada joj izadje narod na ulice bice njoj produzetsk mera toliko apsurda toliko gluposti...i budali je jasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA