Dok Srbiji vakcine stižu, vlasti u SAD privremeno zatvorile jedan od najvećih centara zbog nestašice

- Ovo nije situacija u kojoj želim da budem - kazao je gradonačelnik Los Anđelesa

  • 3
Los Anđeles Foto: Tanjug/AP

Srbija važi za jednog od lidera kada je reč o vakcinaciji građana protiv korona virusa, a svetska javnost pohvalila je organizovanost u našoj zemlji.

Potvrda toga su i reči nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno u intervjuu za ARD kazala da Srbija vakciniše brže.

Američki magazin "Forbs" piše kako je nekoliko država uspelo da postanu lideri u organizovanju distribucije i administriranja vakcina uz upotrebu naprednih tehnologija i veštačke inteligencija, a da su među njima Grčka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, kao i Srbija.

Forbs navodi da Srbija predstavlja savršen primer uspostavljanja optimizovanog i efikasnog okvira za sprovođenje kampanje vakcinacije, te da građani Srbije imaju brojne opcije da mogu da biraju - da li žele da se vakcinišu, a na izbor im je ostavljeno i da odrede koju vakcinu žele da prime i na kom mestu.

Takođe, treba napomenuti da je juče u Srbiju stigao novi kontigent od 500.000 doza Sinofarm vakcine protiv koronavirusa.

Sa druge strane, neki regioni Sjedinjenih Američkih Država suočavaju se sa problemima kada je reč o imunizaciji stanovništva.

Naime, gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti kazao je da je taj grad privremeno zatvorio pet mesta za vakcinaciju građana protiv koronavirusa, uključujući najveće na stadionu Dodžer zbog manjka doza i istakao da je to "velika prepreka". Kako navodi "Russia Today", centar za imunizaciju na Dodžer stadionu navodno je jedan od najvećih u SAD.

Garseti je kazao da je grad iskoristio 98 odsto zaliha Moderninih vakcina i da neće biti u mogućnosti da nastave sa vakcinacijom dok se ne obnove kapaciteti cepiva.

- Do sutra, grad će iskoristiti trenutne zalihe cepiva Moderna za prvu vakcinaciju. Ovo je velika prepreka u trci da se građani Los Anđelesa vakcinišu, ali to nažalost znači da ćemo morati privremeno da zatvorimo mesto za vakcinaciju na stadionu Dodžers i još četiri lokacije za imunizaciju... Ovo nije situacija u kojoj želim da budem, niti je ovo situacija u kojoj zaslužujemo da budemo - istakao je Garseti, a prenosi "Russia Today".

Problemi sa sistemom od 44 miliona dolara

Takođe, treba napomenuti da građani SAD imaju problema i sa servisom koji se bavi zakazivanjem termina za vakcinaciju VAMS.

Kako se navodi u tekstu američkog univerziteta MIT, vlasti su dale 44 miliona dolara za izradu besplatnog onlajn servisa, koji predstavlja mesto gde radnici, državni zvačničnici, klinike i građani mogu da zakažu vakcinaciju protiv koronavirusa, provere inventar i da se prijave za cepiva.

Radnici klinika u Konektikatu, Virdžiniji i u drugim državama ističu da sistem “bije glas” da nasumično ukida zakazane termine, registracija nije pouzdana, a osoblje bolnica se susreće nekada sa problemo da ih sistem odbije kada treba da koriste podatke logovanja.

Video: Stigao novi kontigent kineskih vakcina: Ovaj put za 250.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    11. februar 2021 | 13:16

    Ma da zato nas Svica i stavlja na crvenu listu

  • SrbskiBek

    11. februar 2021 | 13:14

    Hahahaha..sad jos tekst o "letecem automobilu" o 12 "hitova" sa 2000 000 000 000 000 pregleda.gej brakovima ...pa da "polegamo dok ne svane "))))))...srbija i srbi su stvarno "cudan narod" !!!

  • Lazar

    11. februar 2021 | 11:56

    💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA