Bori se sa koronom više od 10 meseci, do kraja života će koristiti respirator? "Želela sam da umre"

- Predozirala sam se lekovima, jer sam razmišljala da ako umrem i Džej će - ispričala je njegova supruga

  • 1
Velika Britanija, korona virus Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Jedan od engleskih pacijanata koji se najduže borio sa korona virusom moraće verovatno ceo život da koristi respirator kako bi mogao da diše, kazala je njegova supruga, a prenose britanski mediji.

Džejson Kelk proveo je više od 10 meseci na Intenzivnoj nezi u bolnici u Lidsu pošto je u martu prošle godine oboleo od Kovida-19. Ovaj 49-godišnjak je i dalje na respiratoru, neophodna mu je dijaliza, a tek je nedavno prvi put prohodao od kada je bio zaražen koronavirusom.

- Ovo je bilo jako dugo i užasno putovanje. Tri nedelje je situacija bila nesigurna. Bio je veoma, veoma bolestan. Do toga je došlo da sam poželela da je umro u aprilu zato što ništa nije išlo kako treba. Bilo je užasno - izjavila je njegova supruga Sju Kelk.

Kelk, koja je inače bila medicinska sestra, ispričala je da joj je doktor rekao da je njen muž jedan od šest ili sedam pacijenata u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je bio u tom stanju.

Oboleo u martu

Džejsonova supruga kazala je da je njen suprugu u martu prošle godine imao probleme sa disanjem, a radnici Hitne pomoći predložili su da bude odveden u bolnicu radi ispitivanja. Sju se nadala da će se vratiti kasnije u toku dana kući, ali je Džejson bio pozitivan na testu na korona virus.

Njegovo stanje se ubrzo se pogoršalo, a 3. aprila prošle godine prebačen je sa kovid odeljenja na intenzivnu negu. Već sledeći dan je morao na respirator, priča Sju za “Sky News”.

Pokušala samoubistvo

Pošto je teško oboleo, Kelkova je rekla da joj je bilo teško da se pomiri sa strašnim efektom korona virusa na njenog supruga.

- Džejsonu je bilo jako teško. Patio je, ali sam bila u svakom trenutku sa njim. Predozirala sam se lekovima, jer sam razmišljala da ako umrem i Džej će. Bilo je užasno za sve. Ovo je apsolutni košmar, osećate se potpuno beskorisno - objasnila je ona.

Stanje se poboljšalo

Sju priča da se Džejsonovo stanje popravilo u narednih nekoliko nedelja, ali se zatim ponovo pogoršalo.

Ipak, njegov organizam uspeo je da se izbori, te se zdravstvenih bilten nanovo poboljšao.

- Poslednjih dana, on je na nekih 12 do 14 sati skinut sa respiratora. Verovatno će mu biti potreban respirator do kraja života tokom noći. Biće mu potrebna i dijaliza, pošto su mu bubrezi uništeni - priča Sju.

- Doktori smatraju da će u jednom trenutku biti pušten kući. Nema vremenskog okvira kada će to biti... Možda bude za tri meseca, možda za godinu dana - dodala je ona.

Džejson je nedavno prohodao prvi put od kada je oboleo od Kovida-19, a njegova supruga ističe da mu se stanje poboljšava.

- Sada mogu da ga vidim svake nedelje što je sjajno. Vratila mu se njegova ličnost, više nema problema sa delirijumom ili konfuzijom. Tada je bio prilično umoran i pospan, a sada je pun osmeha i smeje se - ispričala je Sju.

Ona navodi da Džejson ima problema da govori, jer je intubiran.

- Komunikacija nam je nekada presmešna. Moja veština čitanja sa usana nije toliko dobra. Međutim, on komunicira dobro sa sestrama, a i može da zapiše stvari - objasnila je Sju.

Video: Boris Džonson pozitivan na korona virus: Hitno smešten u izolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    11. februar 2021 | 14:02

    Sa Koronom se borio samo prvih 10 dana. Sve ostalo vreme su posledice Korone. To mnogi u Srbiji ne shvataju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA