Vlasti u Poljskoj odlučile da istrebe vizone: "Mogu da prenesu kovid ljudima, biće uništeni"

Vlasti u Poljskoj istakle da će vizoni biti istrebljeni nakon što je na jednoj farmi pronađen novi soj kod ovih životinja

  • 6
Danska vizoni

Foto: Tanjug/AP

Novi soj kovida otkriven na farmi vizona u severnoj Poljskoj može da bude prenet na čoveka i obrnuto, saopštilo je danas ministarstvo poljoprivrede, a vlasti su dodale da će sve ove životinje biti istrebljene.

Kovid je pronađen na farmi vizona u oblasti Kartuzi prošlog meseca, što su zvaničnici ministarstva nazvali prvim takvim slučajem u Poljskoj, nakon čega su se pojavili strahovi oko toga koliko će koštati uništavanje vizona u industriji koja ima više od 350 farmi u državi.

- Podaci koje smo dobili od sanitarne inspekcije, ali i od prošle godine, iz Danske i Holandije, jasno pokazuju da se i u Poljskoj virus može preneti sa vizona na čoveka i obrnuto - rečeno je iz ministarstva poljoprivrede, preneo je Rojters.

Danska je zbog soja otkrivenog među vizonima morala da uništi oko 17 miliona ovih životinja, a Holandija je rešila u avgustu da zatvori više od 100 farmi vizona nakon što je nekoliko zaposlenih inficirano kovidom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veliki

    13. februar 2021 | 15:07

    Bože sačuvaj, narod izludio, ova Poljska skrenula skroz.

  • Vizoni

    13. februar 2021 | 14:55

    Sta je sa ovih za zastitu životinja? Hoce li oni to dozvoliti?

  • Milorad

    13. februar 2021 | 15:48

    Zivotinje! Ne ubijajte neduzne zivotinje, zar su one krive sto ih je drugi zarazio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA