"To je istorijski čin": Predsednik Meksika pozdravio Bajdenovu odluku da zaustavi izgradnju zida

Izdvojio Bajdena u odnosu na ranije predsednike SAD - sa obe strane političkih polova

  • 2
Manuel Lopez Obrador

Andres Manuel Lopez Obrador / Foto: Tanjug/AP

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio je danas odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da zaustavi novu izgradnju pograničnog zida između dve zemlje, ističući da je u pitanju "istorijski čin".

Na svom redovnom brifingu za medije, predsednik Meksika rekao je novinarima da podržava Bajdenovu odluku, rekavši da su u prošlosti američki predsednici obe stranke radili na graničnom zidu.

- Gotovo svi su napravili svoje delove zida i sada je predsednik Bajden odlučio da više neće graditi zid na granici. Dakle, to je istorijski čin - rekao je Obrador, prenosi Glas Amerike (VOA).

Joe Biden, Džo Bajden

Džozef Bajden / Foto: Tanjug/AP

Takođe je pozvao migrante vezane za SAD da se uzdrže od pokušaja ilegalnog prelaska američko-meksičke granice, sada kada postoji nova američka administracija.

Jedno od prvih Bajdenovih uredbi bilo je zaustaviti radove na zidu, koji su pak bili jedno od prvih predizbornih obećanja bivšeg predsednika Donalda Trampa, javlja Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Tokom njegove kampanje 2016. godine, Tramp je više puta rekao da će Meksiko to da plati, mada je kasnije tražio od američkog Kongresa finansiranje za projekat.

Administracija Bajdena takođe je najavila danas da će američka vlada početi od sledeće nedelje da obrađuje slučajeve azilanta koji su prinuđeni da čekaju u Meksiku u okviru kontroverznog programa koji je uspostavio Tramp.

Donald Trump Tramp

Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) rekli su da će početkom 19. februara američki imigracioni službenici uspostaviti prvu fazu programa za početak obrade slučajeva ljudi koji su smešteni u "ostanak u Meksiku“ - poznat i kao Program protokola za zaštitu migranata (MPP) - koji je primorao desetine hiljada tražilaca azila koji čekaju odluke američkog imigracionog suda da ostanu na meksičkoj strani granice, dodaje VOA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanski spijun

    14. februar 2021 | 03:21

    Pa vidi meksikanci su odavno bacili klice svud po USA i samo je pitanje dal ce sve preuzeti za 10 , 50 ili 100god!!! Gde god krenes oni rade , voze viljuskare rade na linijama a dece nema da fali uz to cute i trpe ali znaju i oni krajnji ishod ;) Opusteno braco Srbi samo nista potpisivati i cekati momenat kad mecka zaigra onda sledi berba usiju po komsiluku:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA