≫ 

Mladić iz Prijedora među žrtvama masakra u Hanauu: Godinu dana porodice ubijenih bez odgovora

Godinu dana nakon zločina u Hanauu porodice žrtava optužuju istražne organe za ozbiljne propuste. Kancelarka Angela Merkel obećala je da će se "odlučno suprotstaviti svim onim koji žele da podele Nemačku"

  • 2
Nemačka, ubistvo, Hanau, Tobijas R. Foto: Tanjug/AP

- Godinu dana nakon zločina svima nam je jasno da to isto može sutra ponovo da se dogodi - upozorio je Farad Dilmagani, predsedavajući Udruženju DojčPlus, organizacije koja se zalaže za pluralističku Nemačku sutrašnjice.

- Kako bi se to sprečilo, potrebno nam je više antirasističkog angažmana u društvu, više znanja i prosvećivanja o rasizmu - istakao je Dilmagani i naglasio da su "neophodne strukturne promene", prenosi magazin Špigel.

Prepušteni sami sebi

Porodice žrtava rasističkog napada takođe upućuju kritike i optužuju istražne organe za ozbiljne propuste. Ajla Kurtović, sestra ubijenog Hamze Kurtovića, čiji su roditelji poreklom iz Prijedora, kaže da su porodice stradalih "i politika i policija manje-više prepustili same sebi", prenosi Deutche Welle.

- Ni godinu dana nakon napada porodice žrtava ne znaju šta se tačno dogodilo - izjavila je Kurtović za radio Dojčlandfunk. Ona se takođe žali da do danas nisu dobili mogućnost da razgovaraju sa policijom i da ih samo šalju od službe do službe, jer se niko ne smatra odgovornim.

- Malo utehe daje to što se slučaj iz Hanaua nije zaboravio. Ljudi su veoma solidarni - izjavila je Kurtović.

19. februar 2020: Gokan Giltekin, Sedat Girbiz, Said Nesar Hašemi, Mercedes Kirpač, Hamza Kurtović, Vili Viorel Paun, Fatih Saračoglu, Ferhat Unvar i Kalojan Velkovu bili su u jednom baru kada ih je ubio jedan 43-godišnji Nemac. Nakon toga ubio je svoju majku, pa sebe. Višestruko ubistvo u gradu Hanau u nemačkoj pokrajini Hesenu.

S obzirom na to da je napadač mrtav, proces nije ni pokrenut. Državni tužilac saopštio je da je napadač bio "duboko rasistički nastrojen".

Merkel: Rasizam je otrov

Nemačka kancelarka je pre nekoliko dana, povodom godišnjice atentata u Hanauu, izjavila da se radi o "zločinu iz mržnje, rasističke mržnje". Angela Merkel je u nedeljnoj video-poruci naglasila: "Rasizam je otrov. Mržnja je otrov". A potom i obećala: "Svim snagama i svom odlučnošću suprotstavićemo se onima koji pokušavaju da podele Nemačku".

Merkel je žrtve iz Hanaua u svojoj poruci pomenula imenom i prezimenom: "Ubica nije poznavao žrtve. Mrzeo ih je samo zbog njihovog izgleda, porekla njihovih porodica, zato što su doseljenici ili deca doseljenika".

Kancelarka je istakla da nikada neće zaboraviti razgovore sa porodicama žrtava i obećala da će savezna vlada preduzeti više konkretnih mera u suzbijanju desničarskog ekstremizma i rasizma. Snage bezbednosti će biti reorganizovane i ojačane, a žrtve će bolje podržavati.

Eksperti se, međutim, zalažu za ciljanu pomoć za porodice devetoro ubijenih. Liza Persinen, direktorka hesenskog savetovališta Odgovor za žrtve desničarskog, rasističkog i antisemitskog nasilja izjavila je da "mnogi pogođeni stoje nad krhotinama sopstvene egzistencije". Porodice žrtava "skoro da niko nije saslušao i morale su same da se bore za pomoć".

Mnogo pitanja

Za godišnjicu zločina planirano je održavanje komemoracije na kojoj će učestvovati i nemački predsednik Frank-Valter Štajnamjer. Zbog strogih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, komemoraciji u Kongresnom parku u Hanauu prisustvovaće samo 50 ljudi.

Ali, i godinu dana nakon napada, porodice i dalje nemaju odgovore na brojna pitanja: Zašto te večeri nisu mogli da telefonom dobiju policiju? Zašto je ubica posedovao dva oružana lista, iako je bio psihički bolestan? I zašto je izlaz iz nargila-bara bio blokiran?

Takođe, ostaje i strah da nešto slično može ponovo da se dogodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    16. februar 2021 | 15:18

    Da bi se tako nesto sprecilo,potrebno je da se muslimani integrisu u hriscansko drustvo ,sto za muslimane koji dodju u Evropu nije slucaj. Kad bi oni kojim slucajem postovali zakon i tradiciju zemlje u koju dolaze,sve bi bilo drugacije,ali na zalost oni hoce da se svi prilagode njima,od zakona zapadnih zemalja prihvataju samo onaj da imaju pravo na socijalu i besplatan smestaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA