≫ 

Novi tajni snimak nestale princeze Latife: Kaže da je drže kao taoca u vili, čuvaju je policajci

Princeza je poslednji put viđena u javnosti 2018. godine, kada je pokušala da pobegne iz zemlje

  • 1
Sheikha Latifa bint Mohammed Al Maktoum Foto: Profimedia/AFP

Ćerka vladara Dubaija, koja je pokušala da pobegne u inostranstvo 2018. godine, pojavila se u tajnom snimku u kojem tvrdi da je drže kao taoca u "vili pretvorenoj u zatvor" bez pristupa medicinskoj pomoći, prema dokumentarcu BBC-ja.

Princeza Šeika Latifa bin Mohamed al Maktum (35), ćerka premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata milijardera šeika Muhameda bin Rašid al Maktuma, poslednji put je viđena u javnosti u martu 2018. na jahti na obali Indije, pre nego što su je indijske i snage Emirata vratile u Dubai, prema rečima ljudi koji su joj pomogli da isplanira bekstvo.

To je bio njen drugi neuspešni pokušaj bekstva, nakon što je kao tinejdžerka pokušala da napusti UAE 2002.

U snimku koji je objavio BBC u okviru dokumentarca "The Missing Princess", princeza Latifa kaže da je "talac".

Princeza je snimila tajni video mobilnim telefonom dok se krila u zaključanom kupatilu, prenosi BBC.

- Vila je pretvorena u zatvor. Svi prozori su zatvoreni rešetkama, ne mogu da otvorim nijedan prozor. Sama sam. Nema pristupa medicinskoj pomoći, nema suđenja, nema optužbi, ničega - kaže princeza u snimku.

Kako je rekla, snimak je napravila u kupatilu jer je to "jedina soba sa vratima koja može da zaključa".

- Ja sam talac. Nisam slobodna. Moj život nije u mojim rukama - kaže ona.

Princeza tvrdi da se pet policajaca nalazi ispred vile, dok su dva u kući.

- Ne mogu da idem napolje ni da udahnem svež vazduh - govori princeza.

Vila se navodno nalazi samo nekoliko metara od plaže, u luksuznom naselju.

- Svakodnevno sam zabrinuta za svoju sigurnost i svoj život. Ne znam stvarno hoću li da preživim ovu situaciju. Policija mi je pretila da ću celi život biti u zatvoru i nikada neću videti ponovo sunce. Tako da ovde nisam bezbedna - ističe princeza.

Uprkos riziku da bi mogla da bude uhvaćena sa tajnim telefonom, počela je mirno i metodično da dokumentuje svoju izvanrednu priču.

U dokumentarcu se navodi da je oko godinu dana nakon što je Latifa vraćena u Dubai, njena prijateljica Tina Jauhiainen tvrdi da ju je kontaktirao neko ko joj je pomogao da tajno ponovo stupi u kontakt sa njom.

Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija, Muhamed bin Rašid al Maktum Vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum Foto: Wikimedia/Flickr/World Economic Forum

Tina je uspela da dostavi telefon Latifi, a princeza je otada snimila mnogo video poruka u kojima je opisala svoje zatočeništvo, prenosi BBC i dodaje u saopštenju da nije poznato da li se princeza i dalje nalazi u vili u blizini plaže.

Tina u dokumentarcu kaže da je veoma zabrinuta za prijateljicu.

- Tako je bleda, mesecima nije videla sunčevu svetlost. Može da se kreće samo od svoje sobe do kuhinje i nazad - kaže Tina.

Nakon što je princeza 2018. godine vraćena kući, 15. decembra 2018. bivša visoka komesarka za ljudska prava Ujedinjenih nacija i bivša predsednica Irske Meri Robinson sastala se sa princezom Šeikom Latifom.

Tokom posete Dubaiju Meri Robinson je uveravana da Šeika Latifa prima svu neophodnu pažnju i podršku.

Međutim, u dokumentarcu Robinson daje drugačije viđenje svog kontroverznog susreta sa Latifom 2018.

- Zavarana sam, u početku od moje dobre prijateljice princeze Haje, jer je i ona bila zavedena. Haja je počela da objašnjava da je Latifa imala prilično ozbiljan bipolarni problem. I oni su mi govorili na način koji je bio vrlo uverljiv, da "ne žele da Latifa prođe kroz bilo kakvu dalju traumu". Nisam znala kome da se obratim. I zapravo nisam želela da razgovaram sa njom i povećavam traumu tokom lepog ručka - kaže Robinson.

Jordanska princeza Haja bin al Husein je bivša žena vladara Dubaija. Pobegla je od supruga 2019. godine u London sa dvoje dece, rekavši da se boji za svoj i njihov život.

Princess Haya, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubai, Princeza Haja, šeik Muhamed Princeza Haja sa šeikom Foto: Tanjug/AP

Sudija u Londonu je kasnije presudio da je šeik vodio "kampanju straha i zastrašivanja" protiv princeze Haje.

Sud je utvrdio da je šeik u tri navrata organizovao otmice dve svoje ćerke - uključujući jednu iz istorijskog britanskog grada Kembridža i princezu Latifu u međunarodnim vodama u blizini obale Indije.

BBC: UN kod UAE pokreće pitanje o princezi Latifi

Ujedinjene nacije saopštile su danas da će kod vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenuti pitanje hapšenja princeze Latife, ćerke vladara Dubaija.

Zbog tajnog snimka u kojem je otkrila da se plaši za svoj život, iz celog sveta su upućeni pozivi Ujedinjenim nacijama da istraže taj slučaj.

Na te pozive reagovala je kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, koja odgovore o princezi Latifi traži od Ujedinjenih Arapskih Emirata i navodi da će istraga biti pokrenuta nakon što se još jednom analizira Latifin video.

Otac princeze Latife, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum je jedan od najbogatijih šefova države na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik UAE.

Kako se navodi, on je napravio veliki i uspešan grad, međutim aktivisti za ljudska prava kažu da nema toleranciju i da je pravosudni sistem naročito nepravedan prema ženama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA