≫ 

Prvi su na svetu po broju vakcinisanih protiv korone, sada uvode kovid bedževe: Evo šta to znači

Postojaće dve vrste bedževa - ljubičasti i zeleni

  • 8
Izrael koronavirus Foto: Tanjug/AP

Više od četiri miliona vakcinisanih Izraelaca bi moglo da nosi "kovid značku", kako bi mogli da jedu u restoranima, idu na koncerte ili u teretane.

Kako prenosi Tajms of Izrael, "svetski šampion u imunizaciji protiv kovida je krenuo u kontroverzni projekat sa bedževima, kojim se omogućava pristup teretanama, restoranima i koncertima".

Uz visok procenat vakcinisanog stanovništva, vlasti planiraju da od nedelje postepeno ponovo otvore teretane, muzeje, tržne centre, restorane i kafiće, ali to neće važiti za sve.

Ljubičašti bedževi će značiti da osobe ili nisu primile vakcinu ili su dobile jednu dozu, a zelene bedževe će dobiti osobe koje su dobile drugu dozu ili su preležali kovid.

- Idemo dalje sa odgovornim merama tipa, "ako ste revakcinisani, možete da uđete" - rekao je ministar odbrane Beni Ganc o novim merama, koje bi, kako navodi Tajms of Izrael, mogle da budu teške za sprovođenje u preduzećima.

Pored bedževa, revakcinisani Izraelci mogu da dobiju i "zeleni pasoš", koji im omogućava da ponovo uđu u zemlju nakon putovanja u inostranstvo, bez prolaska kroz karantin, ali se i dalje traži negativan test na kovid.

Do sada je vakcinisano više od četiri miliona Izraelaca ili 45 posto stanovništva, od kojih je 2,6 miliona primilo i drugu dozu, prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja, što je najveća stopa vakcinisanih na svetu.

Video: Srbija druga u Evropi, a sedma u svetu po broju vakcinisanih na milion stanovnika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    17. februar 2021 | 15:17

    Ne znam zašto mi je prva asocijacija bila žuta traka....

  • Ja

    17. februar 2021 | 15:49

    Šta ti je moć navike, uvek bi nešto da nose kao npr. žutu traku

  • Mirjana

    17. februar 2021 | 15:14

    To i jeste cilj. Pecat? Sram vas bilo I ako ne garantujete da cak i vakcinisani ne mogu da obole. Cak vas je 11,,%posle vakcine imalo tezak oblik Covid a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA