≫ 

Ima 92 godine i smrzava se, umotali ga kao mumiju: Strašni prizori iz Teksasa usred zimske oluje

Prema rečima građana, temperatura se tokom noći u kući spusti na nula stepeni

  • 0
Teksas zimska oluja snežna oluja sneg hladnoća Foto: Tanjug/AP

Zimska oluja pogodila je američku državu Teksas, što je dovelo do prekida struje i vode u milionima domaćinstava. Kao i veći broj građana, i Henri (92) se trudi da se utopli na velikoj hladnoći.

BBC je razgovarao sa Henrijem, koji je rekao da mu je hladno i da ima poteškoća sa disanjem. On je bez struje već tri dana, a o njemu brine negovateljka Džema.

- On ima skoro 93 godine, moja najveća briga je da mu bude toplo. Uzela sam četiri ćebeta i umotala ga čvrsto kao mumiju - rekla je Džema.

Ona je dodala da je stavila i peškire preko njega, jer se tokom noći temperatura u kući spusti na nulu.

- Ima tečnost u plućima i to mu otežava disanje. Rezervoar za kiseonik je na nula posto. Nemamo kiseonika - rekla je negovateljka.

Prema njenim rečima, Hitna pomoć nije mogla da se probije do njih zbog mećave i leda.

I Betani iz San Antonija bori se da kuću održi toplom. Na prozore je stavila čaršave, sveće su svuda po sobi kako bi bilo malo toplije i sa decom borave u jednoj sobi.

Na sva vrata stavili su peškire i ćebad, a trakom su zalepili ventilaciju.

U kupatilu im je ledeno, gde čuvaju hranu koja ne mora da se kuva ili greje.

- Skupljamo sneg i topimo ga na roštilju, a onda ga čuvamo u kadi kako bismo ga iskoristili za puštanje vode u wc šolji - objasnila je Betani.

Mediji su sinoć objavili da veći deo američke savezne države Teksas ponovo ima struju, ali vodosnabdevanje je i dalje problematično nakon ledenog talasa i snežne oluje koja je ove nedelje napravila veliku štetu na državnoj elektrodistributivnoj mreži.

U međuvremenu, ledeni talas i velike snežne padavine pogodile su i sever Merilenda i jug Pensilvanije, Konektikat, Nju Džerzi i Njujork.

Nacionalna meteorološka služba prognozirala je za juče i danas i do 20 centimetara snežnog pokrivača u Njujorku o okolnim predgrađima i saopštila da je u Litl Roku, glavnom gradu države Arkanzas snežni pokrivač debljine 38 centimetara najveći zabeležen još od 1918. godine, prenosi AP.

Bez struje je ostalo i oko 320.000 domaćinstava i firmi u Lujzijani, Misisipiju u Alabami gde snežni pokrivač iznosi 10 centimetara, a ekstremno zimsko vreme odnelo je više od 30 ljudskih života.

U Teksasu je do danas bez struje bilo oko 3 miliona domaćinstava i firmi, ali je danas ta brojka smanjena na oko 500.000.

Vlasti Teksasa naredile građanima da obavezno prokuvavaju vodu pre konzumacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA