≫ 

Prvi snimak borbe: Dve nuklearne sile sukobile se zbog granice na Himalajima, poginula 24 vojnika

Kina je u petak priznala da su njena četiri vojnika izgubila živote tokom sukoba sa Indijom u dolini reke Galvan, prošlog juna

  • 4
Sukob Kina Indija Printskrin:Twitter/@rishhikesh

Borba prsa u prsa odigrala se između vojski Indije i Kine u dolini Galvan prošlog juna. Ovo je bio prvi sukob koji je rezultirao žrtvama posle perioda od 45 godina duž "Linije kontrole". Prvi snimak sukoba objavio je danas kineski državni medij, navodi Sputnjik.

Video prikazuje kineskog oficira Ki Fabaoa koji objašnjava situaciju vojnicima kako kineske tako i indijske vojske. Kako video teče dalje vide se konfrontirani vojnici, kako s mukom hodaju kroz reku i kako se jedna grupa upušta u borbu.

Sve više vojnika je ulazilo u borbu koja se nastavila nesmanjenom žestinom i dok je padala noć. Ki Fabao, koji je ozbiljno povređen u sukobu, dobio je titulu "heroja komandira regimente za odbranu granice".

U sukobu koji je trajao 15. i 16. juna, ubijeno je 20 indijskih vojnika, a Kina je u petak priznala da su četvorica njenih vojnika izgubila život.

Spor oko granice na Himalajima dve nuklearne sile traje decenijama. Primirje je potpisano 1962. godine i utvrđena je već pomenuta "Linija kontrole" duga oko 3.380 kilometara, piše Njujork tajms.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA