Otišle u Švajcarsku "trbuhom za kruhom" i prošle pakao: Radile za male pare, gazde ih zlostavljale?

Stručnjaci kažu da je sve više napada na žene koje su unajmljene za pomoć u kući

  • 16
Tužna žena, plač Foto: Pixabay

Žene koje čiste kuće ili čuvaju decu u Švajcarskoj, sve češće su žrtve nasilja, pokazuju istraživanja. Zatvorene u četiri zida, nađu se u situaciji u kojoj njihovi poslodavci "iskazuju moć", pa se dogodi i da ih seksualno zlostavljaju, pišu tamošnji mediji.

Ipak, kako navode, retko ko od napasnika završi pred sudom. List Blick piše da je prošlog decembra jedan par iz Vintertura doveo ženu iz inostranstva da bi im čistila kuću. Radila je sedam dana u nedelji za mizernu platu, a suprug je ženu primoravao na oralni seks svaki put kada mu žena nije kod kuće.

Doro Vinkler, iz specijalizovane Agencije za trgovinu ženama i žensku migraciju (FIZ) kaže da se u Švajcarskoj beleži sve više slučajeva napada na osobe koje pomažu u kući. Oko 20 odsto žrtava nije završilo u lancu prostitucije 2019. godine, već kao radna snaga u privatnim kućama.

- Ovakva vrsta eksploatacije još nije toliko poznata, a broj neprijavljenih slučajeva je veoma visok - kaže Vinkler.

Ističe da je jedna kućna pomoćnica morala da pobegne iz domaćinstva jer ju je glava porodice primoravala na seksualne odnose.

- Pokušao je da je natera da imaju seks dok su mu žene i deca bili na odmoru, ali je devojka pobegla - objašnjava Vinkler.

Radili su i na slučaju strankinje koju je jedan muškarac doveo u Švajcarsku da mu bude kućna pomoćnica.

- Obećao je da će prijaviti, ali to nikad nije uradio. Žena je boravila ovde ilegalno zbog njega, a kako je deci slala po nekoliko stotina franaka mesečno, zavisila je od tog muškarca. Tako je on iskoristio priliku i zahtevao od nje da imaju odnose. Ta žene je uspela da pobegne nakon tri godine - tvrdi Vinkler.

Muž proganjao kućnu pomoćnicu

Slučajevi zlostavljanja u Švajcarskoj nisu retki. Blick prenosi i kako je jedna kućna pomoćnica dobila po zadnjici dok je čistila podove. Njen "gazda" joj je tada ponudio 1.000 franaka da o tome nikom ne priča.

Jedna žena iz Švajcarske, koja čisti kuće, rekla je da ju je jedan akademik, koji je radio od kuće tokom lokdauna "čekao" svuda po stanu. Jedan oženjeni muškarac ju je više putao zvao na kafu iako mu je jasno rekla da ne želi da izađe sa njim... Mnogo puta je sve ovo istrpela jer joj je trebao novac.

I hotelsko osoblje na udaru

Na meti napasnika neretko se nađe i hotelsko osoblje, pogotovo žene koje su zadužene za čišćenje soba. Tako je jedan menadžer Blick-u svedočio kako je jedna od njegovih zaposlenih napravila scenu nakon što su pojedini gosti u hotelu u Sankt Moricu pokušali da je namame u sobu alkoholom. Bilo je to, kako kaže, za pravoslavnu Novu godinu. Nakon što je čistačica prijavila slučaj, jedan gost je udaljen iz hotela.

- Znate koliko puta sam u hotelima videla da gosti zovu spremačicu da se vrati u sobu zbog neke trivijalnosti. Potom kada se ta žena sagne, oni bulje u nju - tvrdi Bernez Oberlan (54), čistačica koja ima više od 30 godina iskustva.

Za sada ne postoje statistički podaci o eksploataciji ili zlostavljanju radnika, ali jedno je sigurno - radnici koji su u zemlju ušli na crno neretko trpe nasilje iz straha da će ostati bez posla ili da će biti prijavljene vlastima.

- Što je neki radnik više zavisan od poslodavca to je više sklon tome da ćuti i trpi - kaže Vinkler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    22. februar 2021 | 19:55

    Ovo je istina, ja sam cuvala decu to je pakao, nemaš ni jedan dan slobodno a cuvas decu po ceo dan i noć, roditelji ih i ne vide... još dobiješ 600 franaka platu... nikad vise! Drage žene izbegavajte to u širokom luku

  • Pakao

    22. februar 2021 | 20:19

    Ziveo sam u svajcaraskoj 6 godina sa papirima!Znam devojke iz novog sad i nisa dodju pa ih sipci koriste za 30 chf dnevno a svako ko ima papire zna kolike su dnevnice!

  • Oni

    22. februar 2021 | 19:26

    Pa to je tako zadnjih 30godina..nista novo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA