≫ 

Princ Filip je danima u bolnici: Kakav je plan kraljevske porodice u slučaju da on umre?

U slučaju da Filip umre, javnost bi bila obaveštena na određeni način, ali to u velikoj meri zavisi od toga u koje doba dana bi nastupila njegova smrt

  • 11
Prince Philip, Princ Filip Foto: Tanjug/AP

Princ Filip već osmi dan se nalazi se u privatnoj bolnici u Londonu, a 99-godišnji suprug kraljice Elizabete II primljen je iz predostrožnosti u tu ustanovu pošto se osećao lošije zbog bolesti povezane sa Kovid-19.

Filip je prošlog utorka primljen u bolnicu, a princ Vilijam kazao je pre dva dana da je posetio dedu i istakao da je vojvoda od Edinburga dobro.

Bakingemska palata objavila je juče da je kod supruga kraljice Elizabete II otkrivena infekcija, te se "očekuje da će nekoliko dana provesti u bolnici", javlja BBC.

- Raduje se izlasku iz bolnice, što je najpozitivnija stvar, tako da smo "prekrstili prste" - kazao je princ Edvard za "Sky News".

Prema navodima svetskih medija, već postoji plan šta će se desiti ukoliko kojim slučajem premine princ Filip.

Operacija "Četvrti most"

Ukoliko umre vojvoda od Edinburga, pokreće se operacija "Četvrti most". Treba navesti da kada je 1997. godine poginula princeza Dajana nije postojao plan detalja kada umre, tako da su jednostavno prekopirali plan posle smrti kraljice Elizabete, majke Elizabete II, koji je nosio naziv "Operation Tay Bridge".

Saopštavanje javnosti

U slučaju da Filip umre, javnost bi bila obaveštena na određeni način, ali to u velikoj meri zavisi od toga u koje doba dana bi nastupila njegova smrt.

Kraljica Elizabeta II bi naravno bila prva koja bi bila obaveštena, ukoliko nije pored njega u trenutku smrti. Zatim slede članovi porodice, pa lord Čemberlen ko je prvi čovek kraljevske kuće, a tu funkciju trenutno obavlja nekadašnji šef obaveštajne službe MI5 Endrju Parker.

Kraljica Elizabeta, Princ Filip Kraljica Elizabeta i princ Filip, Foto: Profimedia

On bi zatim informisao premijera Velike Britanije, a tek onda se obaveštava javnost.

BBC bi najverovatnije bio prvi koji bi izvestio o ovome, pošto je reč o javnom servisu. Ukoliko bi smrt nastupila tokom noći, očekuje se da bi vest bila objavljen u osam sati ujutru po londonskom vremenu.

Reakcija medija

Kako prenosi "News.com.au", reakcija medija bila bi brza i predvidljiva. Naime, časopisi, TV i novine se pripremaju ukoliko dođe do smrti kraljice i njenog supruga.

Umrlice bi bile odmah objavljene, emitovali bi se već spremljeni dokumentarci koji je će biti puštani ceo dan. Očekuje se da će voditelji i reporteri nositi crnu odeću.

Zastave na pola koplja

Širom Ujedinjenog kraljevstva i Komonvelta, zastave bi bile na pola koplja u čast Filipa. Međutim, to ne bi bio slučaj sa Bakingemskom palatom, odnosno kraljevska zastava bi nastavila da se vijori kao simbol kontinuiteta monarhije. Ona se jedino spušta u slučaju da kralj ili kraljica umre.

"Ceremonijalni štap" u britanskom parlamentu bio bio prekriven crnom tkaninom, a članovi ovog tela bi nosili ili crne kravete ili crne trake oko ruke.

Bez usvajanja zakona

Ukoliko bi došlo do smrti Filipa, zvanični period žaljenja kraljice Elizabete II traje osam dana, a neki delovi britanske vlasti morali bi u to vreme da ne daju na usvajanje neki od zakona.

Okupljanje porodice

U slučaju smrti Filipa, došlo bi do okupljanja porodice, ali ovaj deo plana zavise kakve će mere protiv korona virusa biti na snazi ukoliko i kada dođe do odlaska vojvode od Edinburga. Prema trenutnim propisima, članovima porodice ne bi bilo dozvoljeno da napuste svoje domove kako bi posetili kraljicu Elizabetu II.

Ukoliko bi princ Filip preminuo u vreme kada bi se stvari manje-više vratile u normalu, verovatno je da bi se kraljičina deca, unuci i praunici uputili u Vindzor kako bi pružili podršku Elizabeti II.

Megan Hari Vilijam Kejt Foto: Tanjug/AP

Crna odela

Svi članovi porodice tokom putovanja moraju sve vreme uz sebe da imaju crnu odeću za svaki slučaj. Ovo pravilo je uvršteno kada je 1952. godine preminuo kralj Džordž Vi, otac kraljice Elizabete II. Kraljica i Filip su tada bili u Africi i morali su hitno da se vrate u London, ali nisu spakovali odgovarajuću odeću.

Kada su sleteli u prestonicu Ujedinjenog kraljevstva, doneta im je crna odeća pre nego što su se pojavili pred novinarima. Minut od kada javnost sazna za eventualnu smrt princa Filipa, u svakom trenutku kada vidite članove kraljevske porodice, oni će biti u crnom. Postoji mogućnost da muškarci takođe nose i crnu traku oko ruke.

Porodica će tada otkazati sva društvena dešavanja, mada postoji pitanje da li će "ispoštovati" neke već ugovorene angažmane.

Nema državne sahrane

Princu Filipu je dozvoljena državna sahrana, ali prema pisanju medija, on želi da to bude jednostavan sprovod uz uži krug ljudi, tvrde mediji. Njegovo telo će umesto u Vestminster Holu kao što mu je dozvoljeno, prema tvrdnji medija ležati u palati Sent Džejms gde je održana služba posle smrti Dajane. Pošto trenutno važe oštre mere zbog koronavirusa, teško da će biti dozvoljeno javnosti da prisustvuje.

Služba bi trebalo da bude održana u kapeli Svetog Đorđa gde su se venčali Hari i Megan Markl. Čak i pre pandemije, planirao je da služba bude obavljena u užem krugu, te bi njoj prisustvovali samo članovi porodice i neki šefovi države. Veruje se da je Filip, koji je proveo 13 godina služeći u britanskoj mornarici, odabrao da to bude nešto nalik vojnoj sahrani.

Prema navodima svetskih medija, malo je verovatno da će TV kamerama biti dozvoljeno da uđu u kapelu.

Posle toga, on bi trebalo da bude sahranjen u mestu "Frogmore Gardens", gde počivaju kraljica Viktorija i princ Albert.

Kraljica se vraća na posao

Ukoliko dođe do toga da princ Filip umre, sa kojime je već u braku više od 73 godine, ona se vraća obavljanju svojih dužnosti i obaveza koje je preuzela još 1952. godine kada je postala kraljica.

Video: Čudan momenat na banketu: Tramp dodirnuo kraljicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    24. februar 2021 | 14:23

    Plan je da se devojka preuda

  • Neko

    24. februar 2021 | 13:54

    Udace se ona ponovo,hehe

  • Pokojni Lale

    24. februar 2021 | 13:55

    Javnost bi bila obaveštena oprezno. Princ Filip se danas popeo na krov da dihvati mačku. 2 sata kasnije bi saopštili: Pičinje da pada kiša a princ Filip je još na krovu. Još dva sata kasnije: Mačka je spasena. Princ Filip pao sa krova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA