≫ 

Navaljni premešten iz zatvora u Moskvi: Ne zna se gde je, sumnja se da je u kaznenom logoru

Vadim Kobzev, advokat Navaljnog, rekao je da je želeo da vidi svog klijenta, ali da mu je rečeno samo da je "negde premešten"

  • 3
Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Advokat vodećeg ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog potvrdio je da je njegova klijent prebačen iz zatvora u Moskvi, ali da je za sada nepoznato na koju lokaciju.

Vadim Kobzev, advokat Navaljnog, rekao je da je želeo da vidi svog klijenta, ali da mu je rečeno samo da je "negde premešten".

Kako je dodao, iako mu nije rečeno na kojem je mestu, pretpostavlja se da je u kaznenom logoru.

I advokatica Olga Mihailova je rekla da se ne zna gde je navaljni ovdene.

- Nikom nisu rekli gde su ga prebacili - rekla je za AFP.

Eva Merkačeva, članica moskovske javne komisije koja nadzire ljudska prava zatvorenika, takođe je naglasila da je izvesno da je Navaljni poslat u kazneni logor jer mu je sud potvrdio zatvorsku kaznu.

U početku nije bilo potvrde službenih vlasti.

- Činjenica je da sada ne znamo gde se nalazi i šta mu se događa potvrđuje razmere pretnje - objavio je na Tviteru Leonik Volkov, saveznik Navaljnog.

Advokati veruju da bi mogao biti pušten u leto 2023. godine uz uračunavanje vremena provedenog u pritvoru i kućnom pritvoru.

Uslovna kazna od 3,5 godine pretvorena je u zatvorsku kaznu, prema odluci suda. Godina koju je Navaljni već odslužio u kućnom pritvoru trebalo bi da bude uračunata u kaznu, što znači da će u zatvoru provesti još 2,5 godine.

Navaljni je ranije osuđen zbog navodnog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine jer se oporavljao od trovanja u Nemačkoj.

Naime, on je prošlog leta, kako se sumnja, otrovan nervnim agensom novičokom, a za trovanje krivi predsednika Rusije Vladimira Putina. Iz Berlina, gde se lečio, vratio se u Moskvu 17. januara kada je i uhapšen na aerodromu.

Osuđen je po hitnom postupku i ta njegova kazna zatvora se smatra politički motivisanom.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljni nemacki placenik

    26. februar 2021 | 11:09

    Tako se radi sa neprijateljima svoje zemlje I zapadnim placenicima tako je trebalo I sa drvosecom koji je nosio motornu testeru u RTS I njihove vodje.

  • Lazar

    26. februar 2021 | 11:16

    Zasluzeno.

  • Миле

    26. februar 2021 | 10:37

    Можда је на Голом отоку или у Северној Кореји на принудном раду а можда у Папуа Новој Гвинеји....маните се сензационализма и пустите то шта западни медији пишу, одлично знамо по томе како смо ми прошли.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA