SAD preti novi napad? Šefica policije upozorava da militanti žele da dignu Kapitol Hil u vazduh

- Oni su želeli da pošalju simboličnu poruku naciji i stave do znanja ko je glavni kada je reč o zakonodavnom procesu - objasnila je Pitman

  • 10
Kapitol Hil, Capitol Hill, Dzo Bajden Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Pixabay

Vršilac dužnosti šefa policije na Kapitol Hilu Jogananda Pitman upozorila je da militantne grupe, koje su umešane na upad u tu ustanovu 6. januara, žele da "dignu Kapitol u vazduh" i "ubiju što više prisustnih" kada se predsednik Sjedinjenih Američkih Država bude obraćao Kongresu, javljaju američki mediji.

Kako tvrdi CNN, iako je članovi Predstavničkog doma pritiskaju da otkrije vremenski okvir kada će biti sklonjena žica i dodatno obezbeđenje koje je na Kapitolu posle upada huligana, Pitmanova je kazala da je policija i dalje zabrinuta u vezi sa pretnjama poznatih militantnih grupa.

- Svi znamo da su članovi tih grupa bili prisutni tokom nereda 6. januara i da su izrazili želju da žele da dignu u vazduh Kapitol Hil i da ubiju što više članova te ustanove - kazala je ona predstavnicima Kongresa tokom saslušanja u vezi sa propustima u obezbeđivanju Kapitola.

- Znamo da oni koji su učestvovali su u napadu nisu bili samo zainteresovani da napadnu članove Kongresa i obezbeđenje. Oni su želeli da pošalju simboličnu poruku naciji i stave do znanja ko je glavni kada je reč o zakonodavnom procesu - dodala je ona.

Njeni komentari su jedni od prvih od strane policijskih zvaničnika koji su javno govorili o pretnjama po Kapitol Hil i članove Kongresa u vezi sa očekivanim obraćanjem Bajdena pred tom zakonodavnom institucijom.

Dok predsednici obično se ne obraćaju javnosti o stanju nacije u prvim mesecima mandata, Bajdenova administracija je razmatrala da se predsednik obrati Kongresu kasnije u toku godine, ali taj datum nije jasno određen.

Sklanjanje ograde

Pitmanova je tokom saslušanja odbila da objasni u kom periodu će biti sklonjena ograda oko Kapitol Hila, kao i kada će biti povučeni pripadnici Nacionalne garde koji su i dalje stacionirani u Vašingtonu.

- Ne želimo da držimo Nacionalnu gardu ili ogradu duže nego što je to potrebno. Radimo na pristupu smanjenja nivoa bezbednosti kako bismo bili sigurni da smo pokrili tri glavne varijable. Jedna je pretnja okolini, druga su slabe tačke infrastrukture, a treća se tiče ljudstva i tehnoloških resursa - objasnila je ona.

Vršilac dužnosti policije u Kapitolu kazala je da dignuta ograda oko te ustanove nije stalna.

- Ta privremena infrastruktura je tu samo da bi se pokrili nedostaci posle napada 6. jaunara. Naš prioritet je da se uverimo da su članovi Kongresa bezbedni i da je demokratski proces zaštićen. Kada budemo imali zadovoljavajuću infrastrukturu i ljudske resurse tamo gde treba, krenućemo sa sklanjanjem ograde - kazala je ona.

Upad i suđenje Trampu

Pet osoba preminulo je u neredima 6. januara u Kapitol Hilu, kada je grupa građana posle govora tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upala u tu ustanovu.

Kongres je tim povodom pokrenuo suđenje protiv Trampa, smatrajući da je on odgovoran za podsticanje nereda i upad u Kongres. Međutim, Senat ga je oslobodio te optužnice.

Video: Borba suzavcem i pendrecima : Sukob policije sa Trampovim pristalicama u Kapitol Hilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA