"Bio je to težak i dug put": U ovom vozilu su ruske diplomate morale da napuste Severnu Koreju

Prvo su putovali 32 sata vozom od Pjongjaga, potom još dva sata autobusom do granice, a onda konačno do Rusije

  • 2
Ruske diplomate, Severna Koreja, Deca Foto: Facebook/Russian Foreign Ministry - МИД России

Grupa ruskih diplomata i njihove porodice bili su prisiljeni da napuste Severnu Koreju uz pomoć šinskog vozila na ručni pogon - dresine - što im je bila jedina "legalno dostupna opcija" za povratak u Rusiju, javlja BBC.

Njihovo putovanje je na svojim Fejsbuk stranicama podelilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je objavilo fotografije osmoro Rusa kako se voze na dresini kroz netaknut prirodni krajolik Severne Koreje.

- Kako su granice zatvorene već više od godinu dana, i putnički prevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući - stoji u objavi Ministarstva.

Prvo su putovali 32 sata vozom od Pjongjaga, potom još dva sata autobusom do granice, a onda konačno do Rusije. Jedini muškarac u grupi, koji je glumio i “motor” njihovog vozila bio je treći sekretar Ambasade u Pjongjangu Vladislav Sorokin, a najmlađi putnik bila je njegova trogodišnja ćerka Varija.

Ruske diplomate morale su da naruče izradu svojeg vozila, kao i njegovo postavljanje na šine. Isto tako morali su da organizuju utovar svojih kofera, a potom da odguraju vozilo do više od kilometra udaljenog graničnog prelaza Hasan, gde su ih dočekali pripadnici Ministarstva spoljnih poslova iz Vladivostoka.

Ruske diplomate, Severna Koreja, Deca Foto: Facebook/Russian Foreign Ministry - МИД России

Severna Koreja uvela je jedne od najstrožih mera za zaštitu od pandemije korona virusa na svetu, i zabranila je sav ulazak i izlazak vozova i drugih prevoznih sredstava iz države. Vojska je pojačala kontrolu granica i izdala stroge naredbe da se zaustavi svaki pokušaj ulaska.

Službeno, Pjongjang tvrdi kako u Severnoj Koreji nema slučajeva zaraze koronavirusom, ali nezavisni posmatrači su skeptični spram tih tvrdnji. Nakon zatvaranja granica, većina zapadnih diplomata zatvorila je ambasade i poslala svoje osoblje u matične zemlje.

Većina putnika peške je prelazila kopnenu granicu s Kinom, nakon zadnjeg leta u martu prošle godine, koji je prevezao diplomate iz Nemačke, Rusije, Francuske, Švajcarske, Poljske, Rumunije, Mongolije i Egipta do aerodroma u Vladivostoku.

Video: Zapad strepi od ovog rukovanja i sastanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvazi englez na srpskom

    26. februar 2021 | 10:41

    Nekako mi i ne deluje dresina na rucni pogon. Gde je klackalica za pokretanje?

  • FANTOM

    26. februar 2021 | 11:00

    Što ti je štednja? Istom trasom izgradili usku i široku prugu. Posle Ćire da mogu ići vozovi na dizel i struju. Samo im fali električna kontaktna mreža.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA