Crkva neće menjati obred krštenja nakon smrti bebe: Dete potapali triput, u plućima mu našli vodu

Sinod rumunske pravoslavne crkve istakao je da sveštenici imaju obavezu da se pre krštenja sastanu sa roditeljima i da razgovaraju o zdravstvenom stanju dece

  • 4
Krštenje dete voda crkva Foto: Shutterstock

Rumunska pravoslavna crkva nastaviće da potapa novorođenčad u vodu tokom ceremonije krštenja, saopšteno je danas, čime su odbačeni pozivi da se izmeni obred nakon što je beba stara šest nedelja preminula početkom meseca tokom vršenja službe.

Beba je preminula od srčanog udara u gradu Sučeava na severu Rumunije nakon ceremonije tokom koje tri puta uronjena u svetu vodicu. Obdukcijom je utvrđeno da je deteo imalo vodu u plućima.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu o ovom slučaju, koji je podelio mišljenja zvaničnika crkve i vernika, pošto je više desetina hiljada Rumuna potpisalo peticiju da se umesto uranjanja bebe prskaju svetom vodicom.

Sinod rumunske pravoslavne crkve istakao je da sveštenici imaju obavezu da se pre krštenja sastanu sa roditeljima i da razgovaraju o zdravstvenom stanju dece, dok će teološke škole obratiti posebnu pažnju tokom predavanja o ovom činu.

Veći deo od 20 miliona stanovnika Rumunije su pravoslavni hrišćani i crkva ima značajan uticaj u društvu.

Video: Surovo krštenje na Kipru: Čak je i majka bebe negodovala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    26. februar 2021 | 11:06

    Voda u plucima. Nisu krstili vec su udavili bebu. Treba da odgovaraju za ubistvo.

  • Aleksa

    26. februar 2021 | 11:43

    Pa oni pojma nemaju kako se to radi. Ako već potapaš dete onda mu se rukom zatvore nos i usta da ne uđe voda a ne tako. Dete od straha počne da zeva i da diše i tako mu uđe voda u pluća.

  • Jea

    26. februar 2021 | 18:03

    Pravoslavlje je najlepsa vera na svetu,nazalost neki obicaji iz praistorije mi se tu ne svidjaju !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA