≫ 

Američki obaveštajci: Saudijski princ je odobrio operaciju u kojoj je ubijen novinar Džamal Kašogi

U izveštaju se navodi da Bin Salman ima "apsolutnu kontrolu" nad radom i operacijama obaveštajnih službi

  • 5
Džamal Kašogi Jamal Khashoggi

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštaju američke obaveštajne agencije o ubistvu Džamala Kašogija, saudijski princ Muhamed bin Salman odobrio je akciju da se zarobi ili ubije saudijski novinar, navodi CNN.

Kako se navodi, ovakav zaključak je donet na osnovu procene da princ ima svu kontrolu u donošenju odluka u kraljevstvu, kao i na osnovu direktnog učešća ključnog savetnika i članova obezbeđenja, ali i prinčeve podrške nasilnim merama ućutkivanja disidenata van granica zemlje.

Bajdenova administracija obelodanila je danas dugo očekivani izveštaj obaveštajne službe o Kašogijevom ubistvu. Pre javnog objavljivanja, obznanjen je u Kongresu. Izveštaj je ugledao svetlost dana posle razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al-Sauda, koji se desio dan ranije.

U izveštaju se navodi da Bin Salman ima "apsolutnu kontrolu" nad radom i operacijama obaveštajnih službi, što znači da operacija čija je meta bio Kašogi  ne bi bila sporvedena bez njegovog znanja i odobrenja.

Na izveštaju od četiri strane, naslovljenom "Procena uloge saudijske vlade u ubistvu Džamala Kašogija" je datum 11. februar, a oznaku poverljivo skinula je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hejns, 25. februara.

Navodi se da je saudijski tim od 15 ljudi koji je u Istanbul stigao u oktobru 2018, kada je Kašogi ubijen, činilo nekoliko članova povezanih sa Centrom za studije i medije Kraljevskog suda, koje je predvodio blizak savetnik Bin Salmana, kao i sedam članova Bin Salmanove elitne lične garde.

Podsetimo, prethodno se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila na značajan zaokret u svojim odnosima sa Saudijskom Arabijom. Predsednik Bajden neće direktno komunicirati s princom Muhamedom bin Salmanom, kojeg CIA smatra odgovornim za ubistvo novinara Vašington posta Džamala Kašogija, već će komunicirati samo s njegovim ocem, kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki prenela je tu odluku medijima, diplomatski napomenuvši kako se radi o "rekalibraciji" odnosa, te da će se "predsednik Bajden vratiti na održavanje odnosa na istom nivou", misleći "čelnik države sa čelnikom države".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ce

    26. februar 2021 | 20:03

    Vampiri se ponovo povampirili.Zlo od njih samo izlazi.

  • Перагеније

    26. februar 2021 | 20:20

    А кад су то открили?... :)

  • hogar

    26. februar 2021 | 20:47

    ovaj Bajden je em izlapeo em pedofilicar... nece s njim nego s ocem.... ma majke ti i sta se desilo...onda je mrmot uzeo i spakovao cokoladu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA