≫ 

Bolnica naredila rodno neutralne termine: Majka postala "rađajući roditelj"

Izjavu su dodatno objasnili na Tviteru, gde ističu kako se nipošto ne zabranjuju termini majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputstvo da "koriste jezik koji odražava identitet pacijenta"

  • 2
trudnica, beba, mama

Foto: Unsplash

Osoblje koje je zaposleno u bolnici u Brajtonu dobilo je uputstva da ubuduće koristi rodno neutralne termine. Tako odeljenje majčinske nege sada će biti odeljenje perinatalne nege, a u zavisnosti od okolnosti, umesto reči "otac" koristiće se "roditelj, drugi biološki roditelj" i "rađajući roditelj" umesto "majka".

U dokumentu se ističe kako osoblje ne bi trebalo da prestane da koristi termine poput "žena" ili ostale reči vezane za majčinstvo, nego bi trebalo da obrati pažnju na to da dodaju reči poput "osobe" i ostale inkluzivnije reči i zamenice, prenosi "CDM".

Obraćanje pacijentima u skladu s njihovim identitetom

 

"Rodni identitet može biti izvor diskriminacije i nejednakosti u zdravstvenoj nezi. Svesno koristimo reči 'žena' i 'osoba' zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge. Kao zdravstveni radnici u porodilištu, usmereni smo prema tome da povećamo pristup našim uslugama i poboljšamo ishode za sve marginalizovane grupe. Žene su često 'zakinute' u zdravstvu, kao i trans osobe i one koje se opredeljuju binarno", navodi se u uputstvima.

Takođe, ističu da su svesti da u opšteprihvaćenom narativu postoji biološki esencijalizam i transfobija.

"Nastojimo da zaštitimo naše trans i ne-binarne klijente i radnike od dodatnog opterećenja zbog promene terminologije, shvatajući koliko to može da ima velik uticaj na psihološku i emotivnu dobrobit. Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi trans i ne-binarnih osoba bili sigurniji", navodi se u uputstvima, prenosi Miror.

Izjavu su dodatno objasnili na Tviteru, gde ističu kako se nipošto ne zabranjuju termini majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputstvo da "koriste jezik koji odražava identitet pacijenta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA