≫ 

Crne prognoze istraživača: Severni ledeni okean biće bez leda do 2055. godine

Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina

  • 4
Antarctic Iceberg Antarktik ledeni breg Foto: Tanjug/AP

Međunarodni tim istraživača predviđa da će Severni ledeni okean u septembru 2055. godine najverovatnije ostati nezaleđen.

Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina, kaže za Tass Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju "Širšov" pri Ruskoj akademiji nauka.

- Uspeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promena temperature vode i slanosti - objašnjava Marijanov.

Prema njegovim rečima, do kraja 21. veka, period kada će Arktik biti potpuno bez leda postojano će se povećavati na četiri meseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se koncentracija hranljivih sastojaka smanjiti u severnom Atlantiku zimi do kraja veka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom mešanja okeanskih slojeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    28. februar 2021 | 01:44

    Ajde bre ne lupetajte više!Ko pogodi kakvo će biti ovo leto dobija 20 evra a sta će biti za 35 godina u septembru!?!?Može da se dogodi novo ledeno doba do tada,možda se istopi sav led za 5 godina,možda nas udari meteor pa ne bude ničega i zato smanjite doživljaje vračare naucnici...

  • Boki

    28. februar 2021 | 08:33

    Nema smisla zadržavati klimatske uslove koji valdaju danas jer se klima konstantno menja. To su vekovni i milenijumski procesi, mi smo samo gosti na ovoj planeti...

  • Pera kojot

    1. mart 2021 | 17:20

    Kad se otope severni i juzni pol, to ce uticati na danasnja godisnja doba, grenland ako se otopi vise nece dolaziti do zakrivljenja planete tokom leta i zime. Kad se otopi juzni pol voda se razlije gde hoce izgubi se tezina na polovima i vise se nece znati sta je sever ili jug zemlja ce lebdeti u prostoru i sve ce otici u kontra smeru... uglavnom sunce ce da przi sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA