≫ 

"Već je kasno": Naučnici izneli sumornu prognozu, do kraja 21. veka Arktik bez leda

Čuveni TV ekolog Dejvid Atenboro istakao je da je samit o klimi možda "poslednja prilika za neophodne promene" i napomenuo da ako dovoljno smanjimo emisije gasova, možda će klimatske promene ipak biti moguće zaustaviti

  • 2
David Attenborough, Dejvid Atenboro

Foto: Profimedia/David Parry/PA Images

Čuveni TV ekolog Dejvid Atenboro je u kampanji u UN upozorio svetske lidere na klimatske promene.

Govoreći na poziv premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona, na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Dejvid je istakao da se ne treba zavaravati i da su klimatske promene najveća pretnja s kojom se čovek danas suočava, piše RTS.

Nestali glečer na Islandu

Nestali glečeri na Islandu / Foto: Tanjug/NASA via AP

- Napustili smo stabilan i siguran klimatski period koji je stvorio našu civilizaciju. Nema povratka, bez obzira na to što sada radimo, ne smemo izbegavati ovu temu, zbog klimatskih promena će najsiromašnijima i najugroženijima sada sigurno biti najteže - istakao je u kampanji ekolog Dejvid Atenboro.

Premijer Boris Džonson je na otvaranju prvog samita UN o klimatskim promenama istakao da je klima najveća pretnja danas. Globalno zagrevanje predstavlja pretnju uz ekstremne vremenske prilike i glad.

Pozvao je na akciju koja će pomoći ugroženim zemljama da se prilagode klimatskim promenama, da smanje efekta staklene bašte.

Podržao ga je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je pozvao Savet bezbednosti UN da imenuje izaslanika za borbu s klimatskim promenama.

Samit o klimi je poslednja prilika 

 

Dejvid je opisao taj događaj kao možda "poslednju priliku za neophodne promene" i napomenuo da ako dovoljno smanjimo emisije gasova, možda će klimatske promene ipak biti moguće zaustaviti.

- U novembru ove godine, na samitu u Glazgovu, možda ćemo imati poslednju priliku za neophodne korake. Ako klimatske promene i propadanje prirode posmatramo kao svetske bezbednosne pretnje, kakve zaista jesu, onda ćemo možda nešto i uspeti da uradimo - rekao je Dejvid Atenboro.

Rusija šumski požari

Foto: Tanjug/AP

Zemlje se sve više suočavaju sa porastom temperature i ekstremnim vremenskim prilikama, što primorava stanovništvo na migracije i jedni drugima pravimo konkurenciju i trošimo sve oskudnije resurse. Od 20 zemalja koje su rangirane kao najranjivije na porast temperatura, 12 je već u sukobu, rekli su zvaničnici.

- Savet bezbednosti UN ima zadatak da se suoči sa najtežim globalnim pretnjama, a upravo to predstavljaju klimatske promene. Pomažući ranjivim zemljama da se prilagode klimatskim promenama, zaštitićemo ne samo bogat biodiverzitet naše planete već i njen prosperitet i sigurnost - istakao je Boris Džonson.

- Milioni najsiromašnijih ljudi na svetu već žive sa posledicama klimatskih promena, koje utiču na raseljavanje, uništavaju egzistenciju i vrše pritisak na zajednice da se nadmeću oko resursa i vode. Zato u nekim zemljama izbijaju lokalni sukobi koji mogu prerasti u nasilje i rat - istakla je doktorka Kat Kramer, predsedavajuća organizacije "Christian Aid’s climate policy".

Do 2055. godine sve će biti drugačije

 

Da je situacija kritična utvrdio je i međunarodni tim istraživača koji je danas izašao sa predviđanjima da će Severni ledeni okean do septembra 2055. godine najverovatnije ostati nezaleđen.

Usled topljenja leda formiraju se reke na ledenoj površini zapadnog Grenlanda i ulivaju se kroz mulinske rupe u okean.

Toplotni talas koji ruši rekorde visokih temperatura u pet evropskih zemalja sada je nad Grenlandom, ubrzavajući topljenje ostrvske ledene ploče i uzrokujući velike gubitke leda na Arktiku. Foto: Tanjug/Caspar Haarløv, Into the Ice/AP

- Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina - kaže Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju "Širšov" pri Ruskoj akademiji nauka.

- Uspeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promena temperature vode i saliniteta - objašnjava Marijanov.

Do kraja 21. veka, period kada će Arktik biti potpuno bez leda, postojano će se povećavati na četiri meseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se koncentracija hranljivih sastojaka smanjiti u severnom Atlantiku zimi do kraja veka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom mešanja okeanskih slojeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    28. februar 2021 | 18:31

    Prvo zaustavite ratne sukobe. Ne možete da sejete bombe, ubijate ljude, dodatno trujete prirodu toksinima iz projektila, razvaljujete infrsdtrukturu ionako siromašnih država i naroda. Glad, socijalna nepravda, migracije. PANDEMIJA! Ukoliko svim ljudima na planeti ne bude omogućena zdravstvena zaštita u toku ove pošasti, ukoliko ne uzmete od prebogatih i ne zaštitite siromašne i zemlje u razvoju, solidarno, obećavam vam da će klimatske katastrofe biti mačji kašalj za ono što vas čeka. Nijedan stanovnik planete koji uživa blagodeti bogatog sistema neće biti zaštićen dok drugi prooadaju i dok se drugima oduzima mogućnost za normalan život i budućnost. Ova užasna neravnoteža i sebičnost između bogatih i siromašnih naroda i država su i doveli do ambisa. Ova jurnjava za profitom uz uništavanje prirode i božanskih darova ili prestaje sada, ili budućnosti neće biti ni za koga. Ja nisam tu da praštam, već da vas podsećam , upozoravam i kažnjavam. Ali i da pozdravim sve one ljude koji bude savesr čovečanstva. Arhangel Mihajlo

  • Др

    28. februar 2021 | 19:50

    Ово је као кад Србима причате да морају носити маске, а одговор је; е баш нећу!Себичност људи ће сигурно довести до катастрофе!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA