≫ 

Na istoku Austrije dominira britanski soj: Sve više građana za nošenje maski i na otvorenom

Ministarstvo zdravlja tvrdi da je u celoj Austriji udeo britanskog soja dostigao 57 odsto, a na istoku je ta mutacija već u 80 odsto uzročnik oboljenja

  • 0
Austrija, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Na istoku Austrije, u koji spada i Beč, britanski soj preuzeo je dominaciju u infekciji korona virusom. Ujedno sve je veći broj Austrijanaca koji bi podržao nošenje maske na otvorenom. 

Ministarstvo zdravlja tvrdi da je u celoj Austriji udeo britanskog soja dostigao 57 odsto, a na istoku je ta mutacija već u 80 odsto uzročnik oboljenja.

- Trend da na istoku Austrije postoji relativno veliko prisustvo britanskog soja, a na zapadu, pre svega u pokrajinama Forarlberg i Tirol manje, potvrdio se - istakao je virolog Andreas Bergtaler iz naučnog centra za molekularnu medicinu Akademije nauka Austrije.

U pokrajini Burgenland aktuelno je udeo britanskog soja na 77 odsto, a u Beču je na 66 procenata. U Tirolu i Forarlbergu udeo britanskog soja je između 40 i 50 odsto.

Sa druge strane, trenutno 50 odsto Austrijanaca je za obavezu nošenja maski na otvorenom, proizilazi iz istraživanjima bečkog nedeljnika "Profil".

Na drugoj strani, 26 odsto je striktno protiv ove mere koju je predložio ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Daljih 19 odsto je pretežno protiv ovakve mere u borbi protiv pandemije.

Austrijanci za dalje otvaranje svakodnevnog života

 

Bez obzira na to, i Vlada Austrije i većina Austrijanaca su za popuštanje mera zaključavanja, pokazuje istraživanje televizije ATV. Tako se 35 odsto izjasnilo za otvaranje daljih privrednih grana, a 25 procenata bi ukidanje ograničenja u svim oblastima.

Svega 18 odsto građana smatra da bi aktuelne mere trebalo da ostanu na snazi do Uskrsa, a 15 odsto želelo bi još oštrije zaključavanje.

Među pristaliacama što skorijeg daljeg otvaranja je 44 odsto birača vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), a najviše, 65 odsto, među biračima je Slobodarske partije (FPO).

Planirano je da se uskoro donese odluka o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata, ali uz testiranje gostiju.

I za posetu frizeru ili drugim uslužnim delatnostima, gosti ugostiteljskih objekata moraće da prikažu negativan test ne stariji od dva dana, plan je austrijske vlade.

Protiv otvaranja ugostiteljstva izjasnila se liderka Socijaldemokratske partije (SPO) Pamela Rendi Vagner, koja je istakla da će takvo popuštanje mera doneti dramatičan rast novozaraženih.

Video: Vesić: Ispisano 150 kazni zbog maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA