≫ 

Pala presuda: Sarkozi osuđen na zatvorsku kaznu

Bivši predsednik Francuske osuđen na zatvorsku kaznu

  • 10
Nikolas Sarkozi Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, osuđen je na zatvorsku kaznu zbog korupcije i zloupotrebe položaja. Njegovi advokati imaju deset dana da ulože žalbu na presudu.

Sud u Francuskoj proglasio je Sarkozija krivim za korupciju, za pokušaj podmićivanja sudije i za širenje uticaja, osudivši ga na ukupno tri godine zatvora, od kojih će dve biti suspendovane, odnosno služiće ih uslovno. Zajedno sa Sarkozijem osuđeni su i Tjeri Hercog i Žilbert Azibert iz Kasacionog suda

Podsetimo, protiv Sarkozija su podnete dve tužbe nakon što je napustio predsednički kabinet.

U presudi je istaknuto da će Sarkoziju biti omogućeno da zahteva kućni zatvor u nanogvicu.

Bivši predsednik optužen je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od Žilbera Azibera, višeg sudije, 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Sarkozi je tako postao drugi predsednik u savremenoj francuskoj istoriji koji je osuđen za korupciju i prvi koji je osuđen na zatvorsku kaznu.

Inače, ovo nije kraj sudskog proces za Sarkozija, koji je optužen i za ilegalno finansiranje svoje kampanje 2012. godine.

Podsetimo, bivši francuski predsednik je ranije na sudu izjavio da nikada nije bio deo koruptivne prakse i da je žrtva laži.

Tužioci su tokom suđenja tvrdili da je Sarkozi ponudio sudiji Žilberu Aziberu unosan posao u Monaku u zamenu za poverljive informacije o istrazi navodnih ilegalnih isplata koje je dobio od vlasnice L"Oreala Liliane Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007. godine. To je izašlo na videlo, rekli su tužioci, kada su prisluškivani razgovori između Sarkozija i njegovog advokata Tjerija Ercoga.

Video: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA