Zloglasna jazbina u kojoj se kažnjava i za najmanju sitnicu: U ovaj kazamat zatvaraju Navaljnog?

Dan počinje postrojavanjem, a potom se radi u krojačkoj ili stolarskoj radionici ili na uređenju zatvorskog kruga

  • 30
Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pre nekoliko dana je premeštenu Vladimirsku oblast gde će služiti kaznu u zatvoru u gradiću Pokrov, koji se nalazi na oko stotinjak kilometara istočno od Moskve. O tome još nema zvanične potvrde, ali ruski mediji se pozivaju na pouzdane izvore, a prema zakonu porodica mora biti obaveštena u roku od deset dana o zatvoru u kojem se nalazi Navaljni.

Mediji javljaju da je to zatvor, odnosno Popravna ustanova broj 2 (Ispraviteljnaja koloniya nomer 2-IK-2) u okolini grada Vladimira, koju prati glas da je vrlo stroga i da su zatvorenici pod stalnom kontrolom administracije zatvora, bez imalo slobodnog vremena (možda jedan sat dnevno) i pod mogućim psihološkim pritiskom, piše Jutarnji.

Naime, jedan od poznatih ruskih aktivista i boraca za ljudska prava Konstantin Kotov bio je u tom zatvoru godinu i po dana, izašao je krajm 2020, pa je s nezavisnim ruskim medijima podelio svoj iskustvo boravka u tom zatvoru. Konstantin Kotov kaže da će Navaljni prvo proći karantin i pripremu za boravak u tom zatvoru.

Tuširanje jednom nedeljno, hrana je solidna

- Prvo će naučiti predstavljanje, a ono se sastoji od jasno izgovorenog imena i prezimena, datuma rođenja i vremenskog roka otkad dokad će biti u zatvoru. Ustajanje je u 6, a svetla se gase u 22 sata. Dan počinje postrojavanjem, a potom se radi u krojačkoj ili stolarskoj radionici ili na uređenju zatvorskog kruga. Tokom dana zatvoreniku za sopstvene potrebe ne preostaje više od sat vremena dnevno - rekao je Kotov.

Prema njegovim rečima, hrana je solidna i podnošljiva, jednom nedeljno je tuširanje, postoji televizija, ali se gleda zajednički, a stalni nadzor stražara je posebno psihološki teško podneti.

Kotov napominje da lično nikad nije bio izložen fizičkom nasilju, ali drugi zatvorenici jesu. Za ruski portal Meduza rekao je da se kazne i opomene mogu dobiti i za najbanalnije prekršaje, poput otkopčanog ili otpalog dugmeta, a nastoji se da se suzbije bilo kakav oblik otpora ili prigovora.

Porodica može da komunicira sa zatvorenikom putem pisama, ali ne i e-mailova.

Kotov ističe kako se sve čini da se zatvorenik izoluje i deindividualizira, a on je često bio podvrgnut tome da s njim drugi zatvorenici nisu smeli da razgovaraju.

Zatvor se sastoji od dve dvospratnice u kojima su velike sobe s krevetima na sprat, a zatvorenika u IK-2 je oko 400.

Kotovljeva advokatica Marija Ejsmont napominje da je to jedan od retkih ruskih zatvora gde je procedura susreta sa zatočenikom komplikovana i dugotrajna. Navodi da je njoj trebalo i pet-šest sati čekanja pre susreta sa svojim klijentom.

Ruski borac za ljudska i građanska prava Ruslan Vahapov kaže kako je od rođaka zatvorenika saznao da su mnogi od njih uznemireni dolaskom Navaljnog u njihovu "ustanovu" jer misle da će ionako strog režim i nadzor sada zbog njegove pozicije i značaja biti još rigorozniji.

Podsetimo, Navaljnom je kazna uslovnog zatvora od 3,5 godina pretvorena u zatvorsku, ali će u Pokrovu provesti još dve godine i nešto više od šest meseci.

Ruski mediji nagađaju da ga tokom te dve godine mogu očekivati još neki sudski procesi koji bi samo mogli da povećaju broj zatvorskih godina za trenutno "najvećeg Putinovog političkog arhineprijatelja".

Sumnja se da su Navaljnog otrovale ruske tajne službe nervnim agensom novičokom, ali je preživeo. Kada se vratio s lečenja u Nemačkoj, uhapšen je na aerodromu i zatvoren.

Širom Rusije, u 125 gradova, održani su protesti protiv njegovog hapšenja koje je policija brutalno rasterala, a hiljade ljudi dobile su prekršajne ili zatvorske kazne zbog učestvovanja u protestima.

Prema mišljenju nekih analitičara, Putinov režim ne namerava brzo da pusti Navaljnog na slobodu, a jedna od mogućnosti, kako kažu krugovi bliski Kremlju, jest ideja da ga proteraju iz zemlje. Time bi se, misle, umanjio njegov politički uticaj i smanjio "elan" demonstranata koji je zabrinuo kremaljsku vrhušku.

Video: Protesti u Rusiji zbog hapšenja lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    1. mart 2021 | 16:13

    Neka nauci malo displicine, duša prodana!!

  • Ena

    1. mart 2021 | 16:38

    Nije on opozicionar, već jeizdajica svoje zemlje, bio strani špijun.

  • nikolas

    1. mart 2021 | 16:58

    POSLE 6 JANUARA I DESAVANJA U WASINGTONU KADA SU ,DEMOKRATE ,IZVELE 25.000 VOJNIKA DA BRANI PREDSEDNIKA BAJDENA I DA PUCAJU U SVOJ NAROD AMERIKA JE IZGUBILA PRAVO DA DELI BILO KOME LEKCIJE O LJUDSKIM PRAVIMA I DEMOKRATIJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA