Austrija popušta mere protiv korone, restorani otvaraju bašte

Svakom vakcinom, kaže Kurc, zemlja se približava normalnosti

  • 4
Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP

Austrijska vlada donela je danas odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera protiv korona virusa prvim otvaranjem restorana od kraja meseca, i to samo bašta, dok će od sredine marta biti omogućen omladinski i školski sport.

Preduslov za ovo popuštanje je, kako je naglašeno na konferenciji za novinare, da do sredine meseca ne dođe do eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Austriji.

Kultura je i dalje na čekanju do aprila, kada je planirano šire otvaranje institucija iz te oblasti, rekao je kancelar Sebastijan Kurc.

Slično, dodao je, važi i za turizam, a u aprilu je za sada predviđeno otvaranje i zatvorenih prostora gastronomije. Za sve to, naglasio je, preduslov je da ne dođe do masivnog rasta infekcije.

Međutim, pokrajina Forarlberg, koja trenutno beleži najmanji broj dnevno zaraženih, imaće mogućnost preduzimanja "jasnih koraka otvaranja u kulturi, sportu i ugostiteljstvu od sredine marta", poručio je Kurc, prenosi Tanjug.

Inače svako otvaranje povezano je sa testiranjem, to jest za odlazak u baštu jednog ugostiteljskog objekta, kao što je već slučaj za posetu frizeru, biće potreban negativan brzi test ne stariji od dva dana.

Bašte restorana moći će da rade do 20 časova, od kada počinje policijski čas aktuelnih mera zaključavanja.

Kurc je naglasio da je Austrija prva zemlja u svetu u kojoj je od sada moguće da građani preuzmu testove u apoteci, i dodao da u tome vidi šansu da svaki građanin da svoj doprinos sprečavanju širenja virusa kroz redovno testiranje.

Naglasio je da je dalji fokus mera zaštita starijih, koji moraju biti vakcinisani, a sve dok to ne budu pozvao ih je da izbegavaju kontakte. Kurc je ukazao da se infekcija trenutno događa pre svega kod mladih, koji ne obolevaju teško, ali mogu da prenesu virus na starije.

Takođe je naglasio da je, i pored ranijih mišljenja, da deca ne mogu da prenose virus, testiranje u školama pokazalo da se zarazi i veliki deo dece i omladine, te da treba sprečiti prenošenje na starije.

Dalje je istakao da je u borbi protiv korone važna vakcinacija, podsećajući da je u januaru Austrija mogla da vakciniše svega 5.000 ljudi dnevno, mesec dana kasnije 15.000, a u ovom mesecu očekuje da će se broj povećati na 30.000, a potom na 45.000.

Svakom vakcinom, kaže, zemlja se približava normalnosti.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA