Posle vodenih topova i suzavca, bačene šok bombe na protestima u Mjanmaru: Bez prijave novih žrtava

Protesti su održani oči sastanka šefova diplomatija susednih država sa predstavnicima mjanmarske vojske, čiji je cilj da se smiri nasilna situacija u zemlji

  • 1
Mjanmar generalni štrajk Foto: Tanjug/AP

Policija Mjanmara aktivirala je danas šok bombe kako bi rasterala učesnike protesta u Jangonu, najvećem gradu, koji su se okupili uoči sastanka šefova diplomatija susednih država sa predstavnicima vojske ove zemlje.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na očevice, za sada nije prijavljeno da je iko povređen tom prilikom.

Učesnici protesta, od kojih su mnogi nosili kacige i improvizovane štitove, okupili su se iza barikada u različitim delovima Jangona, uzvikujući slogane protiv vladavine vojne hunte.

Prema navodima medija, demonstranti su se okupili i u drugim delovima zemlje.

Protesti su održani oči sastanka šefova diplomatija susednih država sa predstavnicima mjanmarske vojske, čiji je cilj da se smiri nasilna situacija u zemlji, prenosi Tanjug.

Pregovori će biti održani dva dana nakon najkrvavijih nemira u Mjanmaru, otkako je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Su Chi pre mesec dana, šsto je izazvalo masovne ulične proteste širom Mjanmara.

Ministar spoljnih poslova Singapura Vivijan Balakrišnan rekao je da će šefovi diplomatija okupljeni u Asocijaciji nacija jugoistočne Azije (ASEAN) preneti predstavnicima vojske u Mjanmaru da su zgroženi nasiljem u toj zemlji.

Balakrišnan je u intervjuu u ponedeljak istakao da će ASEAN ohrabriti dijalog između Su Chi i vojne hunte.

U nedelju, 28. februara, najmanje 18 osoba je poginulo, a više od 30 je povređeno pošto je policija otvorila vatru na demonstrante koji su protestovali protiv vojnog puča i hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava.

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Video: Instruktorka snimala svoj trening, a iza su se spremali za puč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    2. mart 2021 | 08:58

    A sta kazu Amerika i Engleska? Ili ih interesuje samo Nevaljni jer radi protiv Rusije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA