Americi preti četvrti talas korone zbog novih sojeva virusa: Dnevno se beleži 70.000 slučajeva

Prošle nedelje zabeleženo oko 70.000 novih slučajeva na dnevnom nivou

  • 2
Korona, korona virus, amerika, kanada

Foto: Shutterstock

Širenje visoko zaraznih sojeva korona virusa preti da podstakne "potencijalni četvrti talas slučajeva" u Sjedinjenim Američkim Džavama, upozorava direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski.

Valenski je rekla da je zabrinuta zbog najnovijih podataka o broju zaraženih kovidom-19 ističući da je prošle nedelje zabeleženo oko 70.000 novih slučajeva na dnevnom nivou što je, naglasila je, veoma visok broj, prenosi BBC.

U istom periodu dnevno je registrovano 2.000 preminulih, dodala je ona.

Valenski je upozorila da bi SAD, uz ovako visok nivo slučajeva i nove sojeve virusa koji se šire, mogle da izgube teško stečenu prednost u borbi protiv korona virusa.

- Ovi sojevi predstavljaju veoma stvarnu pretnju po naš narod i napredak koji smo ostvarili -  navela je Valenski.

Postoji više različitih sojeva kovida-19 koji trenutno cirkulišu, ali zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekih od njih, poput onih zabeleženih u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, koji su izgleda zarazniji.

CDC predviđa da će visoko zarazni soj B.1.1.7, prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, postati dominantan u SAD ovog meseca.

Valenski je ocenila da SAD imaju mogućnost da zaustave potencijalni četvrti talas slučajeva u toj zemlji.

U SAD je do sada zabeleženo više od 28 miliona slučajeva i 500.000 preminulih od posledica korona virusa, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA