Pojavilo se na hiljade svedočenja žrtava silovanja, roditelji ispisuju decu iz škola u Australiji

Nakon što je pokrenut sajt za ispovesti, učenici su počeli da pišu o svojim traumatičnim iskustvima

  • 4
Vršnjačko nasilje, maltretiranje, silovanje, devojka, devojčica

Foto: Shutterstock

Hiljade đaka širom Australije otkrilo je da su bili žrtve silovanja ili seksualnog nasilja, zbog čega su roditelji masovno počeli da ispisuju decu iz škola, dok se na vlast vrši sve veći pritisak da se izvrše sistemske promene u društvu.

Sve je počelo peticijom Šanel Kontos, koja je poreklom Grkinja, koja je tražila da se u seksualno obrazovanje uvede predavanje o silovanju i kulturi pristanka. Nakon što je peticija pokrenula veliki odziv, ona je pokrenula veb sajt na kojem je objavila potresna svedočenja pojedinih đaka.

U više od 1.000 svedočenja govori se o seksualnom nasilju koje đaci proživljavaju, pišu lokalni mediji. Učenici tvrde da su bili silovani na žurkama...

Kako prenose australijski mediji, javili su se mnogi učenici iz Melburna. Jedna bivša učenica tvrdi da je imala samo 16 godina kada je na jednoj žurki prvi put u životu probala džoint, a potom je izgubila svest.

- Mislila sam da sam bezbedna jer je žurku pravio drug iz škole. Ali, on je legao u krevet pored mene i krenuo da me napastvuje. Još jedan je ušao u sobu. Nisu hteli da stanu iako sam ih molila. Posle su u školi pričali kakvo telo imam - tvrdi neimenovana devojka i dodaje da se ovo dogodilo 2012. godine.

- Kada sam svom bivšem dečku ovo ispričala pre nekoliko godina rekao mi je: "Sama si to tražila" - tvrdi devojka.

Druga učenica je napisala da su ona i drugarice bile pozvane na žurku na kojoj je bilo 500 ljudi. Tada je bila u srednjoj školi.

- Tada sam prvi put popila dosta i počela sam da povraćam. Baš mi je bilo loše, gubila sam i svest. Ničeg se nisam sećala. Sutra sam na Instagramu videla fotografiju sebe i nekog dečka koji mi je zavukao ruku pod suknju - tvrdi ona.

Ona je rekla da su sve fotografisali đaci druge škole i da su tu fotografiju masovno šerovali na mrežama.

- Ne znam ni šta su mi sve radili tog dana - očajna je ona.

U toku noći objavljeno je na stotine uznemirujućih ispovesti. Kontosova kaže da ih ima na hiljade, i da će i ostale uskoro biti objavljene.

- Što više ljudi ispriča šta je proživelo, to će više pomoći da se promeni kultura u našem društvu - uverena je aktivistkinja.

Ona je rekla da već ima zakazane sastanke sa direktorima pojedinih škola i poslanikom iz Liberalne partije koji joj je obećao podršku u ovoj kampanji.

- Ovoliki odziv na peticiju govori da podhitno moramo nešto da menjamo kada je u pitanju edukacija dece. I u školi i kod kuće - kaže poslanik Dejv Šarma.

Roditelji ne žele da čekaju da država reaguje

 

Za to vreme sve je više roditelja koji ispisuju decu iz škola. Iz brojnih privatnih škola u Sidneju su povukli sinove i ćerke i prebacili u druge škole.

Jedan otac, čije je dete pohađalo privatnu srednju školu, rekao je da smatra da se u elitnim školama propagira "privilegija dobrostojećih", što navodi decu da misle da ne moraju da poštuju tuđa osećanja.

- Uče decu da su oni najbolji, da su oni izabrani, da će oni voditi Australiju, da će osvojiti svet - kaže otac.

On je rekao da je sina upisao u privatnu školu sa nadom da će mu tako obezbediti bolju budućnost, ali sada on i supruga strahuju da sina neće uspeti da nauče da poštuje tuđa osećanja i potrebe.

Privatne škole u Melburnu u frci

 

Privatne škole u Melburnu koje su žrtve pominjale u svojim svedočenjima tvrde da su već preduzele hitne korake da se ovakvim stvarima ubuduće stane na put.

Kažuz da će se sastati sa roditeljima kako bi porazgovarali o svemu.

- Svi mi, škole, porodice, šira javnost, moramo pažljivo da razmotrimo situaciju i način na koji se drži seksualno obrazovanje - saopštili su.

Smatraju da se više mora pričati o pristanku na seksualni odnos i devojčicama i dečacima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    2. mart 2021 | 16:23

    Журка од 500 ( ПЕТСТОТИНА ) људи ? Ту дође и Курта и Мурта , нормално је да мора бити зла!

  • PRC

    2. mart 2021 | 18:36

    Gde god su englezi tamo su i 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩

  • Nele

    2. mart 2021 | 17:28

    Dobra neka djeca napiju se i drogiraju i krivi su drugi za ostala djela a roditelji vide krivca u skoli a ne u sebi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA