Švedska osetila novi udar korone: Kreće pritisak na bolnice, uvode još preporuka

U Švedskoj, koja se tokom pandemije klonila "zaključavanja", registrovano 11.804 novih slučajeva korona virusa od petka

  • 1
Anders Tegnel epidemiolog Švedska koronavirus Anders Tegnel / Foto: Tanjug/AP

Izgleda da je u Švedskoj počeo treći talas pandemije, saopštila je danas švedska Zdravstvena agencija, pooštravajući ograničenja zbog nedavnog porasta novih slučajeva kovid-19 i brzog širenja novih varijanti koje se smatraju zaraznijim.

U Švedskoj, koja se tokom pandemije klonila "zaključavanja", registrovano 11.804 novih slučajeva korona virusa od petka, pokazuju statistički podaci Zdravstvene agencije, što je porast u odnosu na 10.933 slučajeva prijavljenih tokom istog perioda prošle sedmice, preneo je Rojters.

- Izgleda da sigurno idemo ka trećem talasu - rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel na konferenciji za novinare.

- Počinje da utiče na intenzivnu negu. Ne vidimo dramatično povećanje, ali ne i smanjenje koje smo imali neko vreme - dodao je Tegnel.

Švedska zdravstvena agencija preporučila je da broj ljudi u prodavnicama bude ograničen na 500, uz već postojeće ograničeno radno vreme barova, kafića i restorana i stroža pravila vezana za nošenje maski.

Tegnel, arhitekta švedske pandemijske strategije, takođe, je rekao da su nedavne studije ukazale na to da je vakcina AstraZeneke protiv kovid-19 efikasna za ljude starije od 65 godina i da Švedska namerava da promeni preporuku da se ne daje starijim osobama.

- Vakcina AstraZeneke dobila je nezasluženo lošu reputaciju - rekao je on.

I dok broj slučajeva u zemlji raste, broj preminulih od korona virusa je manji nego prethodnih meseci i iznosi 56 tokom proteklog vikenda, što je najmanji broj preminulih od kovid-19 od početka novembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    2. mart 2021 | 18:49

    I šta bi sa vašim kolektivnim imunitetom, PRC. 😜😜😜 Oslobodili se penzionera. 😜😜😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA