Da li će se obistiniti strahovi NATO i doći do vojnog saveza Rusije i Kine?

Američki generalje tada istakao da jačanje saradnje u oblastima bilateralnih interesa dve zemlje sugeriše “na pojavu partnerskog odnosa”

  • 20
Kina, kineska vojska Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Američki general Tod Volters, inače glavnokomandujući NATO snaga za Evropu, početkom februara privukao je pažnju svetskih medija rekavši da su Sjedinjene Američke Države kao i njeni saveznici zabrinuti zbog sve prisnijih odnosa i jačanja saradnje Rusije i Kine.

Volters je tada istakao da jačanje saradnje u oblastima bilateralnih interesa dve zemlje sugeriše “na pojavu partnerskog odnosa”.

Međutim, po svemu sudeći do toga najverovatnije neće doći. Naime, kako pišu kineski mediji, zvanični Peking nema planova da formira vojni savez sa Rusijom. Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je to u ponedeljak, odgovarajući da špekulacije da bi dve sile mogle da formiraju ujedinjeni front protiv NATO.

- Kinesko-ruski odnosi su važna podrška u strateškoj saradnji dve zemlje. Dve zemlje drže se principa da se ne konfrontiraju sa trećom stranom, što se potpuno razlikuje od vojnih saveza među drugim državama - saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane.

Kako piše portal “South China Morning Post”, ovo saopštenje dolazi posle izjave predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je u oktobru prošle godine istakao da “ne bi isključio mogući savez sa Kinom”.

Ovo nije prvi put da je prvi čovek Rusije aludirao na ovako nešto, čime su počele špekulacije da bi zvanična Moskva možda pokušala da formira vojni savez sa Kinom kao protivteža NATO.

“To nije u interesu Kine”

Poznavaoci prilika kažu da je poruka kineskog ministarstva očigledno bila namenjena da pokaže želju Pekinga da spreči da tenzije u odnosu sa Vašingtonom prerastu u “topli rat”, kao i da se izbegne dalji skepticizam u Evropi. Vojni ekspert Ni Leksiong kazao je da “tabu tema” da Kina čak i nagoveštaj eventualnog vojnog saveza sa Rusijom.

- U današnje vreme, samo zemlje koje planiraju da vode ratove objavljuju planove za vojne saveze. Sebe stavljate u ćošak kada uradite to i sebi smanjite prostor za pregovore. To nije u interesu Kine - kaže Leksiong.

Čeng Jiđun, stručnjak za odnose Kine i Rusije na Akademiji za društvene nauke složio se sa ocenom Leksionga, i istakao da su vojni savezi zaostavština “hladnog rata” i da nema potrebe da Kina bude deo neke alijanse.

- NATO je formiran da bi se targertirao SSSR, ne Kina. Ta organizacija nije uradila ništa do sada da naudi osnovnim interesima Kine - kazao je Čeng.

On je istakao da bi eventualni savez dve zemlje uvukao Peking u sukobe između Rusije i Evrope, a Kina tu nema nikakvih interesa.

Kina i Rusija imaju zajedničke interese, ali...

Leksiong je objasnio da Moskva i Peking imaju zajedničke interese, ali istorija podučava da bi Kina platila veliku cenu ukoliko bi bio formiran vojni savez.

- Veze između Kine i SSSR-a su se raspale tokom teritorijalnog konflikta u vezi ostrva Ženbao 1969. godine - kazao je on.

- Odnosi Kine i Rusije su vrsta poluvojnog saveza, što znači da su saveznici, ali nijedna strana nema vojne obaveze prema drugoj. To je slično odnosu koji je formiran između SAD, Japana, Australije i Indijom, odnosno “Quad” - dodao je ovaj stručnjak.

Ekspert iz Pekinga, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da predsednik Si Đinping i dalje ima jasna sećanja iz mladosti kada je došlo do raspada odnosa SSSR-a i Kine.

- Si i Putin jedan za drugog kažu da su najbolji prijatelji. Si ima lični kontakt sa Putinom, ali ima veze i sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Ne želi da bude pod uticajem ni jedne, ali ni druge strane - navodi anonimni ekspert.

Sa druge strane, Čeng ističe da su vojni savezi prevazičen koncept pošto su sve zemlje shvatile važnost mirnih sredstava da se reše nesuglasice i odbrani nacionalni interes.

- Postoje konflikti i kontradikcije među državama kada je reč o nacionalnim interesima. Stvaranje vojnog saveza znači da radije želiš da upotrebiš silu nego da rešiš problem, što je najgora opcija - navodi Čeng.

Video: Rusi i Kinezi u najvećoj vojnoj vežbi u istoriji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    2. mart 2021 | 22:11

    Hvala bogu pa ima Rusija i Kina samo jako braco srbi su uz vas!!!

  • Ffm

    2. mart 2021 | 22:28

    Oće ako stoka nastavi da sankcijonise druge i sebe

  • Brundo

    2. mart 2021 | 22:04

    Dok za to vreme Srbija koja je bila bombardovana skoro 3 meseca i dalje nema adekvatan PVO sistem dalekog dometa.22 godine posle bombardovanja nebo iznad Srbije je i dalje sirom otvoreno.A sad pocnite da me plasite pricom o americkim sankcijama.Molim vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA