Trećina napada na medicinare 2020. povezani sa koronom: U Meksiku sestre isterane iz busa

Meksiko je imao drugi najveći broj pretnji ili napada, 49, a zabeleženi su slučajevi u kojima su putnici isterali medicinske sestre iz autobusa

  • 0
Meksiko korona virus

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Trećina od skoro 1.200 napada na zdravstvene radnike širom sveta prošle godine imala je veze sa korona virusom, uključujući slučajeve kada je bolničko osoblje udarano i polivano vrelom kafom zbog straha od zaraze, saopštila je danas koalicija zdravstvenih stručnjaka.

Indija je imala najveći broj napada povezanih sa korona virusom, sa 128 od 412 incidenata, koje su izveli uglavnom demonstranti, pacijenti i njihova rodbina, kao i policija, pokazuju podaci Koalicije za zaštitu zdravlja u sukobu (SHCC), javlja Reuters, a prenosi Tanjug.

- Kako ulazimo u drugu godinu pandemije koronavirusom moramo učiti iz neuspeha prve godine i odmah reagovati kako bismo zaštitili zdravstvene radnike - rekao je Leonard Rubenstajn, osnivač SHCC-a, sastavljenog od 40 zdravstvenih radnika i dobrotvornih grupa.

Meksiko je imao drugi najveći broj pretnji ili napada, 49, a zabeleženi su slučajevi u kojima su putnici isterali medicinske sestre iz autobusa, zdravstveni radnici pretučeni dok su tragali za kontaktima ljudi zaraženih kovid-19, specijalizant koji je poprskan varikinom...

SHCC navodi da su se drugi incidenti, koji su predstavljeni na interaktivnoj mrežnoj mapi, odnosili na protivljenje merama javnog zdravlja, poput testiranja i socijalnog distanciranja.

Lažne vesti pomogle su da se podstaknu napadi na medicinske radnike, jer deo javnosti ne veruje medicinskim tretmanima ili zvaničnim informacijama o virusu, navodi agencija.

Video: Dostavljač se srušio sa skutera nasred ulice, a onda je hrabra devojka priskočila u pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA