Otkazali sednice zbog upozorenja: Za danas bio planiran napad na Kongres?

Vreme navodnog napada upućuje na sledbednike QAnona

  • 2
Kapitol Hil Amerika,  US Capital Foto: Shutterstock

Američka militantna grupa, verovatno inspirisana teorijom zavere QAnon, je, prema policijskim procenama, planirala napad na američki Kongres u četvrtak, zbog čega je doneta odluka da budu otkazana planirane sednice iz sigurnosnih razloga.

Sigurnosna procena, koju je obezbeđenje Kongresa podelilo zastupnicima u sredu, nije identifikovala tu grupu, ali vreme navodnog napada upućuje na njen identitet. Naime, danas, 4. marta je prema verovanju sledbenicima QAnona, dan kada bi Donald Tramp trebalo da se vrati na predsedničku dužnost.

Zagovornici QAnona veruju u besmislenu teoriju po kojoj je Tramp "u tajnoj misiji razotkrivanja sotonističke kabale pedofila u redovima Demokratske stranke, koji iz pozadine kontrolišu američku vlast", a odabrali su 4. mart jet je to bio izvorni dan predsedničkih inauguracija sve do 1933. godine.

Zbog napada koji se dogodio u januaru, u Kongresu su danas otkazane planirane aktivnosti, a zastupnici su obavešeni da ne moraju da dolaze na sednice.

Nije verovatno da će Senat, koji treba da radi na programu podsticaja za pogođene pandemijom koronavirusa, otkazati svoju sednicu, prenosi Jutarnji.

Obezbeđenje Kongresa objavilo je da će u četvrtak pojačati sigurnost zbog potencijalne pretnje.

- Na temelju obaveštajnih podataka koje imamo preduzeli smo korake da pojačamo sigurnost - objavila je služba obezbeđenja.

Šef službe Timoti Blodžet izdao je upozorenje da bi se pretnje mogle "ostvariti do vikenda" zbog "dodatnog zanimanja militantne grupe za Kapitol od 4. do 6. marta".

Nekoliko ultradesnih militantnih grupa učestvovalo je u napadu na Kongres 6. januara u kom je pet osoba izgubilo život, među kojima i policajac.

Uprkos planovima militanata za dodatne napade, Tramp je odbio da odustane od svojih neutemeljenih tvrdnji o izbornoj prevari, koje su inspirirale rulju da 6. januara upadne u zgradu Kongresa u pokušaju da zaustavi postupak potvrde pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

I prošlog vikenda Tramp je na okupljanju svojih sledbenika ponavljao, bez ijednog dokaza, da mu je ukradena izborna pobeda.

Video: Novi snimci upada u Kapitol: Pensa i Romnija sklonili od rulje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA