≫ 

O njenom i Putinovom plesu na svadbi pričao je ceo svet: Sada se "ustoličila" u Rosnjeftu

Nekadašnja šefica diplomatije Austrije postala je ekonomski savetnik u Upravnom odboru Rosnjefta

  • 1
Karin Kneissl , Russian President Vladimir Putin

Foto: Profimedia

Ruska vlada imenovala je bivšu austrijsku šeficu diplomatije iz ultradesne Slobodarske stranke (FPO) Karin Knajsel za posebnu ekonomsku savetnicu u Upravnom odboru najjače i najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, piše moskovski Komersant.

Karin je odavno poznata zbog svojih dobrih odnosa sa Putinom. Zapravo, postala je najpoznatija kada joj je u avgustu 2018. godine ruski predsednik došao na svadbu. U danu kada je izgovorila sudbonosno "da" preduzetniku Volfgangu Mejlingeru, svet je obišla fotografija plesa ruskog lidera s mladom.

Tada se malo ko u Evropi družio s Putinom zbog aneksije Krima, pa je tadašnja austrijska vlada doživela brojne kritike iz Brisela. Pojedini mediji spekulišu da je ovo Putinov način da joj se "oduži".

Knajsel je bila šefica diplomatije Austrije od decembra 2017. do juna 2019. godine. Ona možda jeste prva žena, ali sigurno nije prvi strani državljanin u bordu direktora Rosnjefta. U bordu je i nemački kancelar Gerhard Šreder.

Konstantni Simonov, generalni direktor Fondacije za bezbednost nacionalne energije, smatra da Rusija polaže mnogo nade u Knajselovu.

- U slučaju Šredera, to je više bila nagrada za stare zasluge. Moguće je da je i ovde taj motiv. Ali Knajsel još nije previše zaboravljena i nije baš isključena iz političkog procesa, pa priznajem da postoji nada da može postati bar neka vrsta "sprovodnika ruskih interesa". Mislim da Rosnjeft očekuje da će privlačenjem bivših najviših političara u upravni odbor poboljšati svoju reputaciju - kaže Simonov za Komsersant.

Međutim, pojedinci smatraju da će od Knajselove biti "slaba vajda". U politici je "gotovo zaboravljena", a malo se zna i o njenim planovima za budućnost. Suzan Šol, austrijska novinarka veruje da će Knajselovoj biti teško da lobira za interese Rosnjefta u Evropi jer je, kako navodi, "Karin zaboravljena čak i u svojoj zemlji".

- Ona je na neki način bila nebitna figura. Putin je plesao na njenoj svadbi, što ovde nije baš pozitivno prihvaćeno. Niko je ne pamti po ničemu i potpuno je nestala iz sveta politike otkako je njena stranka napustila parlament - smatra Šol.

Komersant kaže i da Knajselova neće u Rosnjeftu "raditi za džabe". Ističu da je prošle godine ova kompanija članovima Upravnog odbora plaćala po 500.000 dolara, što je kako navode, duplo veća suma nego što jedan ministar zarađuje u Austriji.

Inače, Knajselova je poznata po svojim desničarskim i antimigracionim stavovima. Kritikovala je nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog "nemara" tokom tadašnje migrantske krize, napadajući je zbog njenih selfija sa izbeglicama. Njeni stavovi su dizali veliku buru, navodno je, naime, upoređivala cionizam i nacizam što je izazivalo velike kontroverze i polemike.

Karin Knajsel je nekada bila novinarka, i kako prenose mediji, govori sedam jezika - arapski, engleski, francuski, španski, hebrejski, mađarski i italijanski.

Video: Lukašenko nije hteo da bude pored Putina: Prošišao ruskog predsednika i stao kraj Tokajeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stanoje

    4. mart 2021 | 11:49

    Ultradsnicarku ?Komunisti i fasisti pod ruku.Koja je razlika jednoumni i jedni i drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA