Italija i EK blokirale izvoz AstraZeneke: Odluka doneta zbog kašnjenja isporuka evropskim zemljama

Navode da je AstraZeneka zatražila dozvolu italijanske vlade za izvoz 250.000 doza iz fabrike Ananji kod Rima, prenosi Rojters

  • 2
vakcina korona, AstraZeneka AstraZeneca Astra Zeneka Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku vakcina AstraZeneke namenjenu Australiji pošto ovaj proizvođač nije ispunio obaveze iz ugovora sa EU, rekla su danas dva izvora.

Oni navode da je AstraZeneka zatražila dozvolu italijanske vlade za izvoz 250.000 doza iz fabrike Ananji kod Rima, prenosi Rojters.

Italijanska vlada je odbila da izda dozvolu, a to je podržala Evropska komisija, rekli su izvori.

Astra Zeneka ima proizvodne pogone u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Italiji. Australija je od kompanije kupila 53 miliona doza koje bi trebale biti uvedene ovog meseca. Prednost vakcine je što se može držati u normalnim hladnjačkim uslovima, a ne u zamrzivačima - piše Gardijan.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je u izjavi saopštilo da se Australija ne smatra „ranjivom zemljom“ i da je odluka doneta zbog „stalnog nedostatka vakcina u EU i Italiji, kašnjenja u isporuci vakcina protiv AstraZeneke u EU i Italija i veoma veliki broj doza “koje je kompanija želela da izveze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    5. mart 2021 | 14:16

    Što se vakcina tiče EU je sama kriva. Engleska koja je htjela nastupiti samostalno se obezbjedila. Dala je love Oksfordu unaprijed da pokuša da rzvije vakcinu ali ih je isto obavezala da u slučaju da je razviju, njima moraju garantovati određene količine. Zato Engleska danas ima preko 30 miliona vakcinisanih a to nije zbir većine EU. Mi smo ispali pametni pa se nismo na njihov program oslanjali jer je očito propao.

  • 😂

    5. mart 2021 | 13:48

    Samo se vi držite prljavih amera i njihove ekspoziture u liku engleza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA