"Žene preuzimaju lavovski deo posla tokom pandemije": Merkelova o problemu rodne ravnopravnosti

Kancelar Nemačke podržala je žene i izjasnila svoje mišljenje o trenutnoj surovoj realnosti, putem video poruke uoči 8. marta

  • 1
rad od kuće, majka, dete, izolacija foto: pixabay.com

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da zbog pandemije korona virusa postoji rizik usporavanja napretka postignutog u rodnoj ravnopravnosti, jer žene preuzimaju lavovski deo brige o deci tokom zaključavanja i veća je verovatnoća da će obavljati rizične poslove.

- Moramo obezbediti da nas pandemija ne vrati u stare rodne obrasce koje smo mislili da smo prevazišli - rekla je Merkelova u video poruci uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, prenosi Gardijan.

Ona je istakla da su žene nesrazmerno pogođene zdravstvenom krizom, a nedovoljno su zastupljene na visokim položajima.

- Više od 75 odsto zaposlenih u zdravstvenom sektoru su žene, od lekarskih ordinacija i bolnica do laboratorija i apoteka - ipak žene čine jedva 30 odsto onih na rukovodećim pozicijama u tim oblastima“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da nije opravdano da žene u velikoj meri "nose" društvo, a da istovremeno nisu podjednako uključene u važne političke, ekonomske i društvene odluke, navodi Gardijan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA