Bajden potpisuje uredbu koja će olakšati glasanje na izborima

Bajden će uredbu potpisati na 56. godišnjicu "Krvave neđelje", kada su vojnici iz Alabame i policija napali demonstrante u gradu Selmi, koji su protestovali zbog rasne diskriminacije na izborima

  • 2
Joe Biden, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, demokrata Džo Bajden, potpisaće uredbu koja bi Amerikancima trebalo da olakša glasanje, saopšteno je zvaničnik Bele kuće, dok republikanci širom zemlje istovremeno pokušavaju da ograniče pravo glasa nakon izbora 2020. godine.

Bajden će uredbu potpisati na 56. godišnjicu "Krvave neđelje", kada su vojnici iz Alabame i policija napali demonstrante u gradu Selmi, koji su protestovali zbog rasne diskriminacije na izborima, prenosi Rojters.

U sredu su demokrate u Predstavničkom domu izglasali zakon kojim se, između ostalog, od saveznih država traži da određivanje granica izbornih jedinica prenesu na nezavisne komisije, ali taj zakon, zbog stava republikanaca, ima male šanse da bude izglasan u Senatu.

Bajdenova uredba nalaže saveznim agencijama da za 200 dana predaju plan proširenja postupka registracije birača i distribucije informacija o izborima, a državnoj upravi nalaže da modernizuje savezne sajtove i digitalne servise koji pružaju informacije o izborima.

Težnja demokrata da olakšaju glasanje poklopila se sa pokušajima republikanskih predstavnika u desetak država da ograniče pristup glasanju, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp izgubio na izborima u novembru prošle godine.

Tramp je tvrdio da su izbori pokradeni i kritikovao glasanje putem pošte.

Zvaničnik administracije izjavio je u subotu da Bajden u uredbi navodi da je dužnost da se osigura što jednostavnija registracija birača i samo glasanje za sve koji imaju pravo da izađu na izbore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    7. mart 2021 | 10:34

    Prodaje covek ameriku migrantima i kartelima,za desetak godina pravi ameri ce biti manjina u sopstvenoj drzavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA