≫ 

Švajcarci danas na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica

U njemu se ne spominje direktno islam i među ciljevima mu je da zaustavi nasilne ulične demonstrante i fudbalske huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba

  • 25
Švajcarska poster, plakat protiv nošenja burki Foto: Tanjug/AP

Švajcarci će u danas na referendumu glasati o zabrani pokrivanja lica u javnosti, a ankete pokazuju da će većina podržati zabranu i da će predlog postati zakon. 

Desničarska Švajcarska narodna stranka (SVP) vodila je kampanju za zabranu nošenja burki izjednačavajući je s ekstremizmom.

- U Švajcarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Valter Vobman, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsednik odbora za referendum.

Predlog je još iz 2017, mnogo pre pojave korona virusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se sprečilo širenje zaraze.

U njemu se ne spominje direktno islam i među ciljevima mu je da zaustavi nasilne ulične demonstrante i fudbalske huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba. 

Predlog oslikava napete odnose Švajcarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica. 

Vobman tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je "pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Evropi i za koji nema mesta u Švajcarskoj".

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva celo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Holandija i Bugarska imaju potpune ili delimične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Niko u Švajcarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procenjuje Univerzitet u Lucernu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Güss

    7. mart 2021 | 11:25

    Svaka Drzava ima svoje zakone, a oni koji dodju iz drugih drzava, to treba da postuju!

  • Невена

    7. mart 2021 | 11:41

    Изета они то раде много перфидније а мишљења сам да је по ваш ислам то много опасније... али Боже мој није на мени да браним вашу вјеру ,нека раде шта хоће , не живим тамо па ми потпуно свеједно , само знам да смо се ми случајно усудили нешто слично урадити нас би најокрутнијим нацистима и фашистима прозвали и као што су кроз историју више пута учинили нас би поново бомбардовали ... културно зар не ???

  • Ruja

    7. mart 2021 | 11:33

    Zabraniti nego šta..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA