Građani Švajcarske za zabranu nikaba i burki: Podržali predlog na referendumu

Švajcarska vlada se protivila ovoj meri

  • 11
Svajcarska Građani podržali predlog da se zabrani pokrivanje lica Foto: Tanjug/AP

Građani Švajcarske su na današnjem referendumu podržali predlog krajnje desnice da se zabrani nošenje nikaba i burki koje nose pojedine muslimanke u toj zemlji.

Zabrana će se odnositi na pokrivanje lica na javnim mestima kao što su restorani, sportski objekti, javni prevoz ili tokom šetnje, prenosi Tanjug.

Izuzetak može biti nošenje nikaba i burki u verskim objektima, ili u slučaju bezbednosnih i zdravstvenih razloga, kao što se nose maske zbog zaštite od infekcije korona virusom, preneo je Rojters.

Švajcarska vlada se protivila ovoj meri jer smatra da je pokrivanje lica "marginalno" društveno pitanje i upozorila je da će biti ugrožen turizam jer većina žena koje turistički dolaze u Švajcarsku potiče iz bogatih arapskih zemalja u kojima žene prikrivaju svoje lice.

Predlagači zakona tvrdili su da nošenje marame preko lica simbolizuje represiju nad ženama i da su mere neophodne kako bi se održao princip da se lice prikaže u slobodnom društvu kao što je švajcarsko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA