≫ 

Zbog Davora svi u Kambodži "maste brke" ćevapima: Otišao turistički, pa ostao da živi svoj san

Usred pandemije korona virusa, kada je većina ugostitelja stavila ključ u bravu, Zagrepčanin Davor Jelačić (33) otvorio je restoran i bar na plaži iz svojih snova, i to ne bilo kakav, već balkanski

  • 0
Davor Jelacic

Foto: Facebook/Davor Jelačić

Mladi diplomirani ekonomista Davor Jelačić (33) je pre tri godine iz Zagreba otišao turistički na odmor u Kambodžu i tamo ostao do današnjeg dana.

Zaljubio se u život na rajskom tropskom ostrvu Koh Rongu i odlučio da se tamo preseli. Ubrzo je počeo da radi za jednu kambodžansku firmu koja ima hotele, restorane i proizvodi električnu energiju, a usred pandemije korona virusa, kada je većina ugostitelja stavila ključ u bravu, otvorio je restoran i bar na plaži iz svojih snova, i to ne bilo kakav, već balkanski, piše Indeks.

- Na ostrvu je pre kovida bilo oko 90% preduzetničkih projekata, dakle hotela, rizorta, restorana i barova u vlasništvu ljudi iz Evrope, ali zbog pandemije sve se promenilo i 80% preduzetnika je bankrotiralo. Tako sada sve prelazi u kineske ruke. Ukratko, na tržištu nekretnina i poslovnih projekata dolazi do velike ponude, a malo je potražnje. Naravno, zbog toga su pale cene pa se otvaraju brojne mogućnosti za ulazak na tržište - priča Davor. Na tom ostrvu, čim izgovoriš "Kroejša", svi, čak i turisti, automatski oduševljeno viknu: "Davor!"

Ono čega Davoru ni tada nije manjkalo i zbog čega ga svi tamo cene je marljivost i motivacija i želja da nešto stvori.

- Iako cela ova situacija s korona virusom nikome nije išla na ruku, ako se želi uspeti u ovo vreme, treba da se radi više nego inače - tvrdi Davor, čiji se restoran nalazi na plaži Vajt Bič, a kuvari i konobari su mahom lokalci koji su sada postali vešte ćevabdžije i već su pomalo srasli s mirisom balkanskog roštilja.

Davor namirnice nabavlja poprilično zanimljivim i nesvakidašnjim kanalima pa ih doprema brodom na svoje malo ostrvo. Restoran nudi kombinaciju balkanskih poslastica, najviše jela s roštilja kao što su ćevapčići, kobasice i pljeskavice, uz koje, naravno, idu kajmak, ajvar i urnebes, kao i azijsko povrće jer Kinezi vole da kombinuju kvalitetno meso s azijskim povrćem, kao što su bok čoi, gai lan i kang kong...

Tako su svoju Novu godinu, odnosno ulazak u godinu bivola, kineski turisti na Koh Rongu ovog februara proslavili uz dim balkanskog roštilja i ćevapčiće koji su se topili u kajmaku, a oduševljenje, kaže Davor, nije izostalo.

Kinezima balkanska kuhinja nije strana

 

- Moji prijatelji Kinezi su već imali priliku da jedu ćevape jer izgleda da neko naš ima balkanski restoran na severu Kine, tako da im to nije bilo neko otkriće, ali istovremeno su mislili da je feta sir tofu. Razmišljam i da uvedem dostavu hrane jer Kmeri s druge strane ostrva žele da naručuju ćevapčiće. Sviđaju im se jer su im jednostavni za jelo. Naime, oni ih jedu kao nekakav finger fud. S druge strane, Azijati baš ne vole kajmak jer im je previše intenzivnog mirisa i ukusa - kaže Davor.

Ako se posao zahukta, on namerava da proširi ponudu i nekim drugim balkanskim specijalitetima.

- Na ovom prekrasnom rajskom ostrvu često se zaželim domaće hrane, teško da ću stati na ovome, sledeći projekat su mi zagrebačke štrukle, a razmišljam i o punjenim paprikama i o sekeli gulašu - kaže.

Dodaje da je svestan poslovnog rizika u koji se upustio, budući da se ne zna koliko dugo pandemija još može da potraje.

- Sada, kada je najteža situacija, odlučio sam da otvorim restoran i bar jer sebi to zbog pada cena u ovom trenutku mogu da priuštim. Pre lokdauna poziciju na kojoj se nalazi restoran gledao sam kao neostvariv san. Ali, evo, ni godinu dana kasnije imam restoran i bar na tropskoj lokaciji iz sna i prodajem balkanske poslastice. Nije lako, ali volim da radim pa i ne strahujem zbog toga šta će budućnost doneti - zaključuje Davor koji se ove nedelje zbog iznenada povećanog broja obolelih od korona virusa našao među retkima koji su ostali na ostrvu.

Naime, zbog novih i do sada najstrožih mera ukinute su i brodske linije koje spajaju Koh Rong s kopnom i tako će, najavljeno je, biti naredne dve sedmice.

- Morao sam na kopno u hitnu nabavku pirinča i drugih namirnica da imam šta da jedem dok nam ne ukinu karantin. Imam osećaj da sam skoro sam na ostrvu. Priroda je predivna pa ću se fokusirati na to da ovu situaciju, koja me potpuno iznenadila, iskoristim kao predah, malo odmorim i pripremim teren za dalje - kaže optimistično Davor za "Indeks.hr".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA